Koncentrace do 5 největších akcií je v rámci indexu S&P 500 nejvyšší v historii

Průměrná váha pěti největších akcií (Microsoft, Apple, Amazon, Facebook, Alphabet) v indexu S&P 500 se v roce 2020 pohybuje na úrovni kolem 19,35 %. Dalších 19,35 % indexu je složeno již z 19 společností, včetně takových těžkých vah jako Berkshire Hathaway, Intel, Procter & Gamble či Home Depot. Pět největších akcií zhodnotilo k 10.7.2020 v průměru o 31,7 %. S&P 500 jako celek poklesl o 0,41 %. Z výsledku je zřejmé, že 5 největších firem maskuje výrazně horší výsledky zbývajících společností v indexu.

Jak hodně je výsledný obrázek zkreslený? Bez 5 největších firem by S&P 500 poklesl od počátku roku o 6,85 %. „Průměrná“ akcie v indexu poklesla od počátku roku o 11 %, přičemž více než 160 společností propadlo o dvacet a více procent. Pokud nám může být historie vodítkem, potom by investoři v největších firmách v indexu měli být velmi opatrní, píše ve svém pravidelném čtvrtletním dopise akcionářům Boyar Value Group. Dále varují:

„Pamatujte – můžete nakoupit nejlepší společnost na světě, ale pokud za ni zaplatíte příliš mnoho, nezískáte uspokojivý výnos. Cena, kterou platíte za akcii, je v konečném důsledku pro vaši investici stejně tak důležitá jako akcie, kterou nakupujete.“

Kompletní 2Q/2020 dopis akcionářům naleznete ZDE.

Boyar Value Group se v dopise dále věnují výkonnosti hlavních indexů, problematice časování trhu, value vs. growth, fiskální stimulaci, akciím automobilky Tesla a dalším tématům.

Koncentrace indexu SP500 do 5 nejvetsich akcii