Komodity – ochrání vás před inflací?

S příchodem inflace roste zájem investorů o komodity. Důvod je prostý. Ochrana před inflací. Analytici v Credit Suisse se ve svém nejnovějším reportu Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2023 Summary Edition podívali do historie, a ověřili, zda lze výše uvedený předpoklad opřít o reálná data.

Co zjistili? Jednotlivé komodity generovaly v průměru velmi nízké dlouhodobé výnosy (z pohledu dolarového investora). Vyvážené portfolio futures, které bylo pravidelně rebalancováno, nicméně poskytlo (po zohlednění rizika) vcelku atraktivní dlouhodobé výnosy. Historie však ukázala, že při nákupu komodit je nutné počítat i s prudkými propady cen. Analytici dále potvrdili, že komodity byly skutečně efektivním zajištěním proti inflaci. Jejich výnosy měly nízkou korelaci s výnosy akcií a negativní korelaci s výnosy dluhopisů. Z pohledu diverzifikace portfolia tak splnily svou očekávanou roli. V delších obdobích dezinflace byla výkonnost komodit podprůměrná.

Korelace mezi inflaci a aktivy

Kromě toho, jak tvrdí Ilmanen (2022), portfolia složená z komoditních futures poskytují vhodný nástroj potřebný k zajištění proti různým typům inflace. Futures na energie (např. ropa, plyn) fungují dobře během nákladové inflace tažené cenami energií. Průmyslové kovy zase fungují během poptávkové inflace. A drahé kovy (zejména zlato) fungují dobře, když je zpochybněna důvěryhodnost centrálních bank.

Více se dočtete v reportu (strana 23 až 38).

Spotove dlouhodobe vynosy komodit
Futures dlouhodobe vynosy komodit
Propady komodit