Jim Grant a jeho deset nejdůležitějších lekcí ze světa financí

Jim Grant je matadorem finančních trhů s více než 35 lety zkušeností, který zažil celou řadu recesí, konjunktur, bear marketů i bull marketů. Je autorem více než 800 vydání vysoce hodnoceného Grant’s Interest Rate Observer, v němž publikoval desítky až stovky různých tržních analýz (cca 4 miliony slov), díky nimž si ve světě financí získal patřičné uznání. Jim Grant řadí sám sebe do kategorie value investorů. V uplynulých dnech se podělil o 10 nejdůležitějších lekcí, které se za 35 let ve financích naučil.

Jim Grant a jeho deset nejdůležitějších lekcí ze světa financí

(volný překlad)

  • Klíčem k úspěchu v investování je, aby s vámi všichni souhlasili – později!

Nejpopulárnější investice dne jsou jen zřídka investicemi nejlepšími. Pokud chcete vědět, co je v současnosti nejpopulárnější, podívejte se na titulní stranu vašeho oblíbeného časopisu o investování a financích. V Grant´s Observeru hledají investiční příležitosti na místech, kde je nikdo jiný nehledá. Jsou ochotni čekat, až se tržní konsenzus obrátí a dá jim za pravdu. Od prvního dne jsou kontrariáni, kteří jdou proti davu a všeobecnému tržnímu konsenzu.

  • S penězi to neumíte.

Lidé to s penězi neumí. Nakupují blízko vrcholů a prodávají blízko minim. Je velmi obtížné kontrolovat své emoce. A ještě více, když jsou ve hře peníze. S důkladnou analýzou a znalostí problematiky tržních cyklů však může investor při správě portfolia negativní vliv emocí minimalizovat.

  • Vše spojené s investováním je cyklické.

Ceny, valuace, nadšení … vše je cyklické, a to se nikdy nezmění. Vynikající investoři si vybudují cit pro identifikaci trhů ovládaných euforií či strachem.

  • Nedokážete předvídat budoucnost. Stejně tak to nedokáže člověk, který tvrdí opak.

Můžete však určit, jaký je převládající tržní konsenzus ohledně budoucnosti. Posouzením pravděpodobnosti jeho naplnění pak můžete docílit lepších rozhodnutí. Můžete správně určit, v jaké fázi cyklu se v současnosti nacházíme. S dostatkem zkušeností můžete na cyklech profitovat. Příkladem bylo varování v Grant´s Observeru v roce 2006 před spekulativní bublinou na trhu hypoték nebo doporučení k nákupu akcií bank v roce 2009.

  • Jakákoliv dobrá myšlenka se může posunout špatným směrem.

Echange Traded Funds (ETF) jsou skvělou myšlenkou. Umožňují investorům diverzifikovat za minimální poplatky na řadě různých trhů. Dnes jsou však ETF zodpovědné za více než 23 % veškerého denního objemu obchodů na burzách v USA. Jejich celková tržní kapitalizace dosahuje 3 bilionů USD. V roce 2025 se očekává nárůst na 25 bilionů USD. Ano, umožňují širokou diverzifikaci za minimální náklady, avšak vůbec neberou ohled na valuace. A co se stane, až začnou všichni prodávat?

  • Trhy nejsou vždy efektivní.

Protože lidé, kteří na nich působí, nejsou 100 % racionální. V aktivním portfolio managementu bude vždy alespoň nějaká přidaná hodnota. Udržuje trhy poctivé. Aktivní portfolio manažeři nakupují akcie firem, které byly nespravedlivě potrestány, a vytváří prodejní tlak na akcií předražených společností, firem spojených s podvody či umírajících společností. Pokud jsou trhy efektivní, jak je potom možné, že se technologický index NASDAQ vyšplhal v roce 2000 na tak absurdní hodnoty?

  • Trpělivost je nejvýnosnějším aktivem.

Charlie Muger a Warren Buffett ze společnosti Berkshire Hathaway vysvětlili trpělivost následovně:

„Jak dosáhla Berkshire Hathaway tak vynikajících výsledků? Pokud byste byl pozorovatel, potom byste zjistil, že Warren Buffett dosáhl výnosů tak, že seděl na zadku a četl. Pokud chcete mít výjimečné výsledky, potom stačí sedět na zadku a většinu života číst.“

  • Nikdy nestůjte frontu, abyste mohli něco koupit.

V roce 1980, na vrcholu inflační krize v USA, se na Manhattanu táhla dlouhá fronta ode dveří obchodníka s drahými mincemi. Lidé čekali ve frontě, aby si koupili zlaté mince za cenu zlata na úrovni 850 USD za unci, což se ukázal být cenový vrchol dané generace. Ve frontě stál i Jim Grant. Od té doby údajně nikdy ve frontě nestál a tuto chybu již nezopakoval.

  • Finanční páka je jako čokoláda. Jen trošku, prosím.

Trhy dříve či později zkorigují. Co korekce korigují? Korigují předchozí omyly euforických býčích trhů. A jakmile trhy zkorigují, tak způsobí velkou finanční bolest širokému okruhu lidí. Nikdy přesně nezjistíte, kdy korekce přijdou. Pokud vám však při poklesech trhů nevolají vaši věřitelé, abyste splatil své dluhy, potom přežijete, a můžete bojovat další den. A pokud se dokonce stane, že držíte hotovost, potom můžete dosáhnout největších zisků vaší investiční kariéry.

  • Nepřeceňujte svou odvahu ve chvílích, kdy půjdou trhy proti vám. Zvažte všechna fakta. Nenechte, aby vaše přání budoucího vývoje ovlivnilo váš úsudek. Přemýšlejte sami. Nenechte se ovlivnit emocemi. Vyhněte se prostředí, které by vás mohlo donutit k činům, které nejsou v souladu s vašimi vlastními názory.

Výše uvedený bod 10 převzal Grant od jednoho z největších investorů posledního století Bernarda M. Barucha.