Jaké charakteristiky má kvalitní akcionář?

Lawrence A. Cunningham, expert v oblasti Berkshire Hathaway/Warrena Buffetta a autor řady zajímavých knih (viz níže), v rámci své výzkumné činnosti zjistil, že existuje spojení mezi společnostmi s vysokým počtem kvalitních akcionářů a nadprůměrnou výkonností akcií. Své závěry diskutoval s Brandes Institute a následně shrnul v dokumentu:

What Makes a Quality Shareholder? A Conversation with Lawrence Cunningham (ZDE)

Stručné shrnutí:

  • Podle Cunninghama jsou kvalitními akcionáři („QS“) ti, kteří mají ve společnosti významný vlastnický podíl a dlouhodobý investiční horizont.
  • Studie prokázaly, že existuje vztah mezi typem akcionářů, které firmy mají, a jejich výkonností. Cunningham zkoumal QS a zjistil, že americké společnosti s vysokým počtem QS měly v letech 2010 a polovinou roku 2020 kumulativní výkonnost téměř 500% vs. 181,9% v případě indexu S&P 500 a 180,73% v případě indexu Russell 3000.
  • Kvalitní akcionáři mají tendenci držet společnosti s následujícími vlastnostmi:
    • jasná filozofie a silné poslání;
    • otevřená komunikace, včetně upřímných výročních dopisů akcionářům a výročních setkání s akcionáři;
    • konkurenční výhoda, jako je síla značky;
    • a vysoká návratnost investovaného kapitálu + ziskovost.
  • Dodal, že pracuje na zvyšování povědomí o QS, včetně jeho potenciálních dopadů na proxy hlasování. Řekl, že společnosti Glass Lewis & Co. a Institutional Shareholder Services Inc. (ISS) mají obrovskou moc nad velkými segmenty akcionářské základny. Tyto dvě firmy se rozhodují o svých doporučeních pro klienty, aniž by daly dotčené společnosti příležitost k debatě či vysvětlení. (Poznamenal, že nová pravidla SEC přijatá v roce 2021 by měla zajistit, aby poradci v oblasti proxy hlasování sdíleli návrhy svých doporučení se společnostmi, aby jim poskytli příležitost opravit chyby.)

Více naleznete v dokumentu.

Typy akcionaru
Vykonnost firem s kvalitnimi akcionari 2010 az 2020

Knihy Lawrence A. Cunninghama: