Jaká jsou nejvýnosnější aktiva roku 2019?

Před několika dny skončil osmý měsíc roku, a proto nezaškodí malá revize výkonnosti vybraných aktiv. Jaká jsou prozatím nejvýnosnější aktiva roku 2019 a která se naopak nacházejí na chvostu žebříčku?

Nejvýnosnější aktiva od počátku roku

Nejvýnosnějšími aktivy letošního roku v dolarovém vyjádření jsou řecké akcie, které zhodnotily o úctyhodných cca 40 %. Druhé místo obsadily akcie ruské, které posílily přibližně o 25 %. Na třetím místě je americká lehká ropa WTI s cca 21 % zhodnocením. Z grafu níže je dále zřejmé, že investoři v posledních měsících zaměřili svou pozornost opět na technologické akcie. Technologický index NASDAQ posílil přibližně o 20 %.

Uplynulých osm měsíců se na finančních trzích neslo v duchu obav ze zpomalování globální ekonomiky a z eskalace obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Část investorů se obává příchodu recese a následně i dalšího poklesu úrokových sazeb a nových programů kvantitativního uvolňování. Výsledkem byl úprk k dluhopisům a drahým kovům. Zlato a stříbro se tudíž v žebříčku umístilo na čtvrtém a pátém místě se solidní výkonností pohybující se na úrovni kolem 20 %.

Nejztrátovější aktiva od počátku roku

Na opačném konci žebříčku se umístil evropský finanční sektor, když index bankovních akcií DJ Stoxx 600 banks odepsal téměř 10 %. Záporné úrokové sazby v Evropě (a vidina jejich dalšího možného poklesu) mají velmi negativní vliv na ziskovost evropského finančního sektoru. Marže bank rychle klesají a spolu s nimi i jejich zisky. Další dvě místa obsadily měnové páry GBP/USD a EUR/USD. Britské libře a euru neprospívaly statistiky o zpomalujícím hospodářském růstu v Evropě a nejistota spojená s Brexitem. Obavy z příchodu recese nepřály ani cenám mědi a komoditám obecně.

Nejvynosnejsi aktiva roku 2019 srpen
Nejvynosnejsi aktiva srpna 2019