Jak se vypořádat se změnou světového řádu – vysvětluje Ray Dalio

Ray Dalio, zakladatel největšího hedge fondu na světě (Bridgewater Associates), před několika desetiletími usoudil, že chce-li lépe obhospodařovat peníze svých klientů, musí nejdříve vytvořit systematický přístup k rozhodování o investicích. Ten by měl být primárně postaven na fundamentálních základech. Tedy na znalostech klíčových procesů a hybných faktorů, které ovlivňují ekonomiku a finanční trhy. Cílem Dalia bylo tedy nejdříve pochopit, jak funguje ekonomika a finanční systém.

Zjistil, že většina událostí, která se děje na finančních trzích a v ekonomice se již někdy v minulosti odehrála. Často se však nestala v průběhu života současných investorů, a ti pak často netuší, jak na novou situaci optimálně reagovat. Prvním krokem na cestě k systematickému přístupu k rozhodování o investicích tudíž bylo studium historie globálních ekonomik a finančních trhů. Z něj následně vyplynuly desítky principů, které popisují, jak funguje stroj zvaný ekonomika (více ZDE). V Bridgewater Associates tak vznikla příručka principů, která slouží při rozhodování o optimální alokaci kapitálu.

Výše uvedený postup se Daliovi osvědčil nejen ve světě financí, ale i v běžném životě. Rozhodl se proto o něj podělit s širokou veřejností a publikoval sérii knih na toto téma (ZDE). Více se dozvíte na https://www.principles.com/.

Před několika dny zveřejnil Dalio edukativní video, v němž velmi srozumitelně popsal obsah své nejnovější knihy Principles for Dealing with the Changing World Order, která se věnuje současnému měnícímu se světovému řádu, kdy se mění země stojící v čele globální ekonomiky.

O videu říká: „Věřím, že ve světě dochází k zásadním změnám, které se za našich životů ještě nestaly, ale odehrály se již mnohokrát v historii, takže jsem věděl, že musím studovat minulé změny, abych pochopil, co se děje nyní, a mohl tak lépe předvídat, co se pravděpodobně stane.

Podělil jsem se o to, co jsem se naučil ve své knize Principy pro vypořádání se s měnícím se světovým řádem, a doufám, že tato animace lidem umožní jednoduchým a zábavným způsobem porozumět klíčovým myšlenkám z knihy. V prvních 18 minutách získáte představu o tom, co pohání „Velký cyklus“ vzestupu a úpadku národů v průběhu času a kde se v tomto cyklu nyní nacházíme. Pokud mi dáte ještě 20 minut a budete pokračovat ve sledování, tak vám ukážu, jak velký cyklus fungoval během posledních 500 let historie – a co musí současná světová vedoucí mocnost, Spojené státy americké, udělat, aby zůstala silná.“

Tip:

  • Stejné téma vysvětloval Ray Dalio na začátku března v prezentaci pro The Commonwealth Club of California (video ZDE).
  • Výhled Bridgewater Associates pro rok 2022 naleznete ZDE.