Investování podle Templetona

Sir John Marks Templeton byl britský investor, bankéř, fond manažer a filantrop. V roce 1954 založil Templeton Growth Fund, jehož průměrný roční výnos se v průběhu následujících 38 let pohyboval na úctyhodných 15 % ročně. I přes název svého fondu (Templetonův růstový fond) vyznával value investiční přístup, který se však vyznačoval značnou flexibilitou. Byl jedním z prvních průkopníků investování na rozvíjejících se trzích. V roce 1999 jej časopis Money označil za nejlepšího stock pickera století.

Jeho neteř Lauren Templetonová (zakladatelka Templeton & Phillips Capital Management) spustila před několika měsíci nový podcast Investing the Templeton Way (Google podcast ZDE), do kterého si zve zajímavé osobnosti ze světa investic. K jejím nedávným hostům patřil například:

Minulý týden si do podcastu pozvala Roba Arnotta z Research Affiliates, s nímž rozebrala inflaci, způsob jejího výpočtu a historické změny v metodice výpočtu, monetární politiku FEDu či fundamentální indexy.

Tip:

  • Šestnáct investičních pravidel Johna Templetona naleznete ZDE
  • Knihovnu rozhovorů s Johnem Templetonem naleznete ZDE
  • Templeton byl studentem otce value investování Benjamina Grahama. Zároveň byl tzv. kontrarián. Často hledal investiční příležitosti na místech, kterým se ostatní vyhýbali. Příkladem je počátek jeho investiční kariéry. V roce 1939, ihned po začátku 2. světové války, si vypůjčil cca 10 000 USD a investoval je do všech akcií na New York Stock Exchange, jejichž cena se pohybovala pod 1 USD (104 akcií). I přesto, že řada z nich zkrachovala (cca 34), prodal na konci války zbývající akcie z portfolia za více než 40 000 USD.