Americký akciový trh od 19. století do současnosti

Filosof George Santayana řekl: „Kdo si nepamatuje minulost, je odsouzen k tomu ji opakovat.“ To platí i pro finanční trhy. Většina toho, co zažíváme, se již patrně někdy v minulosti stala. Vyplatí se proto věnovat trochu času studiu historie a pozorně prozkoumat reakci finančních trhů na klíčové události. Do historie se společně podíváme i dnes, a to konkrétně na výnosy amerických akcií za posledních 150 let.

Začneme průměrným reálným ročním výnosem od roku 1872. Aritmetický průměrný roční výnos se pohyboval na úrovni 8,4 %, geometrický výnos na 6,9 %.

Historicky vynos americkych akcii za 150 let

Pozn. Výnosy z dividend jsou reinvestovány, výnosy jsou upraveny o inflaci.

Jak často akcie klesaly?

Při pohledu na roční výnosy akcií zjistíme, že akcie v 69 % zkoumaného období rostly, ve zbývajících 31 % klesaly. Výnosy v jednotlivých letech mohou být velmi volatilní. V pěti případech propadly akcie během jediného roku v rozmezí 30 % až 40 % (v letech 1917, 1931, 1937, 1974 a v roce 2008).

Distribuce vynosu americkych akcii za 150 let

S prodlužujícím se investičním horizontem klesala pravděpodobnost ztráty

Z grafu níže je zřejmé, že pokud bychom v minulosti investovali do akcií na pouhý jeden rok, tak by byla relativně vysoká pravděpodobnost, že jsme mohli trefit rok ztrátový. S prodlužujícím se investičním horizontem však pravděpodobnost ztráty klesala. Pokud bychom investovali na 20 let, tak se nikdy v průběhu 150 let nestalo, že bychom na amerických akciích nevydělali. A to dokonce ani v situaci, kdy bychom investovali v ten nejhorší možný okamžik v historii (těsně před velkou hospodářskou krizí v roce 1929).  

Rostouci investicni horizont a vynos akcii

Z grafu níže je zřejmé, že čím kratší je náš investiční horizont, tím větší je pravděpodobnost, že dosáhneme ztráty.

Vynosy akcii v zavislosti na investicnim horizontu

Jak vypadaly výnosy amerických akcií v jednotlivých dekádách?

Vynosy americkych akcii v jednotlivych dekadach

Nejlepší a nejhorší měsíce amerických akcií

Nejlepsi mesice americkych akcii
Nejhorsi mesice americkych akcii

Pozn. originální článek naleznete ZDE.