Institucionální investoři věří nejvíce americkým akciím a rozvíjejícím se trhům

Závěrem pracovního týdne se podíváme opět na několik zajímavých grafů. Začneme průzkumem banky Barclays mezi více než 400 institucionálními investory, následně se podíváme na tempo růstu zisků akcií v americkém indexu S&P 500 a přehled zakončíme posledními statistikami Institute of International Finance o globálním zadlužení.

Většina institucionálních investorů ztrácí optimismus

V průběhu týdne zveřejnila banka Barclays svůj pravidelný průzkum, jehož se účastní více než 400 institucionálních investorů z celého světa. Na otázku, zda globální ekonomika poroste dle všeobecných tržních očekávání, odpověděla více než polovina oslovených (poprvé za uplynulé 4 roky), že růst s největší pravděpodobností nenaplní očekávání. Institucionální investoři se nejvíce obávají, že ekonomický růst zklame v Číně či v Evropě.

Naplni globalni ekonomicky rust ocekavani

Z pohledu investic věří nejvíce institucionálních investorů akciím v USA, na druhém místě jsou akcie na rozvíjejících se trzích. V případě dluhopisů pak americkým dluhopisům v investičním i spekulativním stupni.

Ktery region outperformuje akcie dluhopisy

Největší rizika pro následujících 12 měsíců

V neposlední řadě padl dotaz na největší rizika pro následujících 12 měsíců. Nikoho, kdo čte pravidelně noviny a sleduje televizi, nejčastější odpověď nepřekvapí. Jako největší riziko jsou vnímány obchodní války. Na druhém místě je zrychlení kvantitativního utahování (resp. zpřísnění monetární politiky).

Nejvetsi rizika pro nasledujicich 12M

Zisky firem v indexu S&P 500 pokračují v růstu

Další graf je jedním ze slidů od DoubleLine Funds, který zachycuje meziroční tempo růstu zisků akcií v indexu S&P 500. Z grafu je zřejmé, že tempo růstu se v uplynulých čtvrtletích soustavně zvyšuje. Významnou podporou byla bezpochyby daňová reforma v USA.

Mezirocni rust zisku SP500

Globální dluh na novém rekordu

V neposlední řadě si nelze odpustit varování Institute of International Finance před rekordním globálním zadlužením. Dluh vzrostl v prvním čtvrtletí nejvíce za uplynulé dva roky (+8 biliónů USD) a vyšplhal se na rekordních 247 biliónů USD (318 % globálního HDP).

Velikost globalniho dluhu

Zadluzeni dle jednotlivych sektoru