Hodnota vs. kvalita

Terry Smith, portfolio manažer fondu Fundsmith (více ZDE, portfolio níže), byl před několika týdny hostem pořadu Fund Insiders Forum, kde s moderátorem rozebíral rozdíl ve dvou přístupech k investování – value investování (hodnotové investování) vs. investice do akcií kvalitních společností. Smith se v rozhovoru dále věnoval technologickým akciím, svým nedávným investicím do firem Nike a Starbucks, belgickým akciím, významu dividend a dalším tématům.

Smith v rozhovoru upozornil na skutečnost, že pokud dokážeme relativně spolehlivě určit kvalitní firmu s vysokou rentabilitou kapitálu a konkurenční výhodou, kterou si společnost udrží několik desetiletí, potom není až tak důležité, jak vysoké valuace na začátku zaplatíme. Vše demonstroval na příkladu několika akcií (viz obrázek níže), které mohly být v roce 1973 nakoupeny za velmi vysoké násobky P/E, a přesto by po 46 letech držení dosáhly stejné výkonnosti jako široce diverzifikovaný MSCI World Index.

Valuace vs kvalita vysoke PE a stejny vynos jako index

Otázkou přirozeně zůstává, jak spolehlivě dokáží investoři podobný druh firem identifikovat. Konkurenční boj je v kapitalismu neúprosný. Stačí se podívat na složení amerického akciového indexu S&P 500 v roce 1973 vs. 2019 a spočítat, kolik firem z roku 1973 v indexu zůstalo. Jen minimum společností je schopno udržet si konkurenční výhodu několik desetiletí. Většina firem žádnou výhodu nemá.

Fundsmith portfolio 30092020