Gladiš ve čtvrtletním dopise akcionářům objasňuje výkonnost svého fondu – od roku 2009 zhodnotil o 397 %

Daniel Gladiš zveřejnil v uplynulých dnech svůj pravidelný čtvrtletní dopis akcionářům (zde), v němž se primárně věnuje výkonnosti svého fondu Vltava fund.

Stručný obsah:

  • Daniel vysvětluje historický vývoj investiční strategie fondu a přerod z long[1]/short[2] strategie na long only na počátku roku 2009.
  • Rozebírá příčiny změny, krizový rok 2008 a současnou podobu investiční strategie.
  • Zmiňuje výkonnost fondu od změny strategie. Fond od počátku roku 2009 zhodnotil o 397 % vs. 134 % v případě World indexu, který odráží výkonnost globálních akcií.
  • Uvádí, že od počátku roku 2009 nakoupil celkem 71 různých akcií. Z nich 49 již prodal, přičemž 5 z nich bylo ztrátových. Aktuálně drží v portfoliu 22 pozic, přičemž 2 jsou zatím ztrátové.
  • Uvádí svou nejdéle drženou pozici (Total Produce) a svou nejztrátovější a nejziskovější pozici v případě již prodaných akcií (Bed Bath & Beyond (-30 %), Fannie Mae (+376 %)).
  • Popisuje základní principy současné strategie fondu a rozebírá evoluci své definice kvalitní společnosti.
  • Rozebírá nedávné nákupy (Jihokorejská technologická firma a finanční společnost z UK) a prodeje (Proxima).
  • Upozorňuje, že v současnosti nachází investiční příležitosti především mimo USA.
  • Odhaduje, že současná vnitřní hodnota portfolia fondu se pohybuje cca 17 % nad úrovní aktuální hodnoty NAV fondu.

Kdo je Daniel Gladiš?

Daniel Gladiš je známý český value investor zaměřený na investice do akcií. V devadesátých letech stál za zrodem společnosti Atlantik finanční trhy, následně působil pět let jako ředitel a předseda představenstva v ABN Amro Asset Management, v roce 2004 založil jeden z prvních hedge fondů v ČR Vltava Fund, v jehož čele působí dodnes. Daniel Gladiš je autorem dvou knih o investování do akcií („Naučte se investovat“ a „Akciové investice“) a organizátorem České investiční konference, která patří k prvním konferencím orientovaným výhradně na investice do akcií, na níž vystupují akcioví analytici a portfolio manažeři z ČR i zahraničí.

Tip: Další zajímavé čtvrtletní komentáře value investorů naleznete v rubrice Čtvrtletní komentáře value investorů. Seznam významných value investorů a odkazů na jejich portfolia naleznete v rubrice Seznam value investorů.


[1] Long pozice – Investor nakupuje aktivum, přičemž očekává růst jeho hodnoty v čase.

[2] Short pozice – Investor prodává aktivum, přičemž očekává pokles jeho hodnoty v čase. Princip lze popsat následovně. Investor si vypůjčí dané aktivum od jiného účastníka finančních trhů (např. investora či obchodníka s cennými papíry), obratem jej prodá a čeká na pokles jeho ceny. Jakmile cena poklesne, tak aktivum znovu nakoupí za nižší cenu a vrátí jej věřiteli. Rozdíl mezi finanční částkou získanou z prodeje a nákladů spojených s opětovným nákupem aktiva tvoří jeho zisk (např. Vypůjčíme si akcii a obratem ji prodáme za tržní cenu 100 USD. Cena následně poklesne na 50 USD. Akcii nakoupíme za 50 USD a vrátíme ji původnímu majiteli. Pomineme-li náklady, činí náš zisk 50 USD (100 – 50 = 50 USD)).