Držíte v portfoliu některou z populárních akcií short sellerů?

Na první pohled by se mohlo zdát, že se value investor nemusí o shortování akcií příliš zajímat a s klidem v duši může přenechat spekulaci na pokles ceny jiným hráčům na finančních trzích. Zamyslíme-li se však na chvíli nad podstatou short sellingu, tak možná zjistíme, že přeci jen stojí za pozornost. Proč? Protože pravidelný monitoring short sellerů nás může ochránit před zbytečnou permanentní ztrátou kapitálu.

Nejdříve si však krátce vysvětleme výše uvedený pojem. Short pozice či shortování akcií znamená spekulaci na pokles ceny akcie. Investor si vypůjčí akcii, kterou následně na trhu prodá, přičemž doufá, že ji v budoucnu nakoupí zpět za podstatně nižší cenu. Akcie následně vrátí původnímu majiteli. Jeho výnos je rozdíl mezi cenou, za kterou na začátku akcie prodal a cenou, za kterou akcie následně nakoupil. Jeho maximální možný zisk je 100 %, a to v případě bankrotu firmy. Potenciál ztráty je neomezený, protože cena akcie může teoreticky neustále růst na nová maxima. Za půjčení akcií navíc platí úroky. V případě, že akcie vyplácí dividendy, musí majiteli akcie tuto dividendu zaplatit.

Short selling je obecně velmi obtížný a nebezpečný způsob vydělávání peněz na burze. Short selleři bojují téměř vždy hned s několika faktory:

  • s rostoucími akciovými trhy (akciové trhy v USA cca 2/3 času rostou a 1/3 času klesají),
  • s „perma-bull“ mentalitou Wall Street,
  • s většinovým míněním davu (téměř vždy je pohled short sellerů kontrariánský),
  • s managementem firmy a jejich právníky (vedení firem vždy odmítá závěry short sellerů),
  • a často i se samotnými regulátory (obviňují short sellery ze snahy o manipulaci cen akcií).

Analýzy short sellerů proto musí být ve srovnání s investory zaměřenými výhradně na nákupy akcií mnohem preciznější, protože případné chyby mohou generovat obrovské ztráty (neomezený potenciál ztráty při růstu ceny akcie).

Value investor může důkladných analýz short sellerů využít ve svůj prospěch a vyhnout se tak případné permanentní ztrátě kapitálu. Short selleři mohou posloužit jako přirozený oponent jeho optimismu. Jakmile investor zpracuje svou analýzu, podívá se na seznam nejvíce shortovaných akcií. Najde-li v něm svou firmu, kterou hodlá nakoupit (či kterou již drží v portfoliu), měl by raději znovu pečlivě prověřit své závěry. Neudělal ve své analýze chybu? Neopomenul některou důležitou informaci? V ideálním případě získá přístup k analýze short sellera a prostuduje jeho hlavní argumenty.

Vždy je dobré si uvědomit, že na opačné straně našeho obchodu stojí lidé, jejichž investiční přístup hraničí s masochismem. Short selleři musí vynaložit podstatně více úsilí, aby byli dlouhodobě úspěšní. Opravdu je tedy naše analýza natolik důkladná, že jsme ochotni vsadit proti nim?

Kdo patří mezi nejznámější short sellery a kde hledat konkrétní analýzy?

Short sellerů je celá řada. Mnozí z nich však raději zůstávají mimo záři reflektorů. Najdou se však i výjimky, obzvláště ve Spojených státech. Patrně nejúspěšnějším short sellerem je Jim Chanos z Kynikos Associates, který svou firmu se specializací na short selling založil již v roce 1985 a vybudoval z ní ikonu svého oboru. K dalším známým jménům lze zařadit Andrewa Lefta či Carsona Blocka.

Jim Chanos své analýzy na short nezveřejňuje. Pravidelně se však objevuje ve finančních médiích, kde čas od času rozebírá své pozice.

Některé z analýz Andrewa Lefta z Citron Research naleznete na stránkách ZDE. Příkladem jsou firmy Nano-X Imaging, Peloton, Fleetcor, Wayfair, Bausch Health či McKesson.

Některé z analýz Carsona Blocka z Muddy Waters naleznete ZDE. Příkladem jsou firmy eHealth, GSX Techedu, Burford Capital, NMC Health či PeptiDream.

Za zmínku stojí i Viceroy Research ZDE, kde naleznete zajímavé informace o firmách AMD, Athenex, Caesarstone, Capitec, Ebix, MiMedx, NEPI Rockcastle, Neuroderm, Pareteum, Pretium, ProSieben, Quintis, Sorrento Therapeutics, Steinhoff, Syrah Resources, Wirecard či aktuální analýzu, která způsobila značný rozruch v Německu – short analýzu společnosti Grenke (ZDE).

Jaké jsou nejshortovanější akcie v USA?

Na internetových stránkách High Short Interest Stocks je pravidelně zveřejňován seznam nejvíce shortovaných akcií ve Spojených státech. Akcie jsou řazeny dle ukazatele Short Interest, který vyjadřuje procento shortovaných akcií dané společnosti. Vysoká hodnota ukazatele odráží značný pesimismus investorů, kteří očekávají pokles ceny akcií. Ukáže-li se být pesimismus přehnaný, může u akcií s vysokým short interestem docházet k prudkému růstu ceny, když dochází k ukončování short pozic (tzv. short squeeze). Vysoká pravděpodobnost short squeezu je u akcií s vysokým ukazatelem short interest a nízkým floatem. Někteří investoři využívají short interest i jako kontrariánský indikátor. Zajímavé jsou i prudké změny v short interestu, které v případě dané akcie naznačují náhlou změnu sentimentu investorů.

Seznam stránek, kde naleznete informace o short pozicích v případě evropských akcií, naleznete ZDE.

nejvice shortovane akcie v USA 9_2020