Dlouhodobé akciové cykly, dominance technologického sektoru a nejpopulárnější investice

V nové rubrice „Graf týdne“ se na pravidelné bázi společně zaměříme na několik zajímavých grafů uplynulých dnů, které dle mého názoru stojí za povšimnutí. Dnes jich máme hned devět.

Dlouhodobé akciové cykly

První graf znázorňuje vývoj amerického akciového indexu S&P 500 od roku 1953 do konce května 2018 a zároveň sleduje valuační ukazatel P/E (více o ukazateli P/E zde). Provokativně naznačuje, že dlouhodobé býčí trhy začínaly vždy z nízkých úrovní P/E a končily na vysokých úrovních. Jednotlivé býčí a medvědí cykly jsou v grafu vždy doplněny o průměrný roční výnos S&P 500 v daném období a průměrnou hodnotu P/E. Z grafu je zároveň zřejmé, při jaké úrovni P/E bull market začínal a kdy končil. Současná úroveň ukazatele je sice nižší než v době spekulativní technologické bubliny na přelomu tisíciletí, avšak asi jen stěží ji lze považovat za nízkou.

SP500 dlouhodobe byci a medvedi cykly
Zdroj: MARKet Perspectives May 2018, Mark A. Lehmann, Global Strategist Portfolio Management

Tržní cykly, Shillerovo P/E a vývoj indexu S&P 500

Následující graf zachycuje vývoj amerického akciového indexu S&P 500, valuačního ukazatele Shillerovo P/E (více o ukazateli zde) a recese, a to od roku 1871. Z grafu je patrné, že současné hodnoty Shillerova P/E jsou jedny z nejvyšších v historii. Čím vyšší hodnoty, tím se akciové indexy zdají být statisticky dražší.

SP500 Byci a medvedi trhy od roku 1871
Zdroj: Real Investment Advice (http://realinvestmentadvice.com)

Doba trvání ekonomického oživení a následný propad S&P 500

Na grafu níže je znázorněna doba ekonomického oživení po recesi (v měsících) a procentuální propad amerického akciového indexu S&P 500, který následoval, jakmile bylo dosaženo vrcholu. Současné ekonomické oživení je jedno z nejdelších v historii.

Delka ekonomickeho oziveni a hloubka nasledneho poklesu SP500
Zdroj: Real Investment Advice (http://realinvestmentadvice.com)

Deset největších firem světa od roku 2000

Následující tabulka mapuje vývoj 10 největších firem světa. V minulosti byl žebříček top 10 složen z firem z různých sektorů. Různorodost se však v uplynulých letech vytratila. Dnes dominuje žebříčku technologický sektor, do kterého se řadí hned sedm z celkových deseti společností.

Deset nejvetsich firem sveta od roku 2000

Nejpopulárnější investice

Tabulka níže zachycuje nejpopulárnější investiční témata, jak šla v čase. Rok 2018 se nese jednoznačně v duchu FAANG+BAT technologických akcií.

Nejpopularnejsi investicni temata

Rekordní příliv prostředků do technologických akcií

Enormní popularita technologického sektoru se v uplynulých několika měsících projevila i na přílivu peněz, které do sektoru směřují.

Priliv penez do technologickych akcii

Akciové indexy a historická maxima

Následující tabulka znázorňuje, o kolik procent se vybrané akciové indexy nacházejí od svých historických maxim. Z tabulky je zřejmé, že z pohledu jednotlivých regionů jsou nejblíže maxim americké akcie (-3 %) a akcie v Hongkongu (-3 %). Z pohledu jednotlivých sektorů asi nepřekvapí, že je nejblíže sektor technologií (-1 %). Na druhém místě je pak sektor spotřeby (discretionary; -3 %).

Vzdalenost akciovych indexu od historickych maxim

Americké firmy se čím dál více zadlužují a zpětně odkupují své vlastní akcie

Předposlední graf znázorňuje emisi korporátních dluhopisů ve Spojených státech od konce finanční krize v roce 2009 a zpětné odkupy akcií. Od konce krize emitovaly americké společnosti dluhopisy za 14 bilionů USD. Část těchto peněz použily na zpětné odkupy akcií vlastních firem (5 bilionů USD), čímž značně podpořily růst akciových trhů.

US emise firemnich dluhopisu a zpetne odkupy akcii

Počet obchodovaných akcií na burze NYSE

V roce 2000 bylo na americké burze NYSE obchodováno 3 572 různých firem. V prvním čtvrtletí počet společností poklesl na 3 062 firem. Jednou z příčin je i masivní rozmach private equity fondů, které mnohdy skupují akcie veřejně obchodovaných společností a následně je stahují z burzy. Svou roli sehrálo samozřejmě i splasknutí technologické bubliny (rok 2000-2001), po kterém řada firem zbankrotovala.

Pocet obchodovanych akcii na burze NYSE