Aktivně řízené fondy v letitém souboji s indexy nadále prohrávají

Objem aktiv směřujících do pasivních indexových fondů či ETF pokračuje v růstu. Jedná se o jeden z nejsilnějších trendů posledních desetiletí, který radikálně mění svět investic. Každým rokem se čím dál více investorů přesouvá od aktivní správy ke správě pasivní. Důvod je zřejmý. Většina aktivně řízených fondů nedokáže díky vysokým poplatkům překonat výkonnost pasivních produktů. Potvrzují to i poslední data SPIVA z USA (v článku ZDE), z Evropy (výsledky níže) či ze světa (infografika níže).

Aktivně řízené fondy ve světě nadále prohrávají

Níže uvedená mapa světa znázorňuje procento aktivně řízených fondů v jednotlivých zemích, které nedokázaly překonat svou výkonností lokální benchmark/index. Z obrázku je zřejmé, že v dlouhodobém horizontu (5 let) nedokázalo více než 80 % všech fondů překonat výkonnost indexu, a to téměř ve všech zkoumaných zemích. Výjimkou byla Jižní Afrika, Indie a Japonsko (index překonal výkonnost 77 %, 58 % a 59 % aktivně řízených fondů).

Statistiky z Evropy nevybočují z průměru

Před několika týdny zveřejnila společnost S&P Dow Jones Indices svůj pravidelný SPIVA report zamřený na Evropu. Výsledky nejsou příliš povzbudivé. Při pohledu na tříleté, pětileté a desetileté období zjistíme, že 86 %, 80,2 % a 87 % aktivně řízených fondů v Evropě nedokázalo překonat index S&P Europe 350! Pokud bychom hledali region s „nejúspěšnější“ aktivní správou, potom by se jednalo o fondy zaměřené na Itálii a Španělsko, kde v pětiletém a desetiletém období nedokázalo překonat index 63,3 % a 65,4 % respektive 72,4 % a 78,3 %.

Aktivně řízené fondy svou bitvu s pasivními produkty nadále prohrávají. Uvidíme, jak se situace změní, jakmile se dostaví první větší bear market. V odvětví aktivní správy nicméně dochází k velkým změnám (prozatím hlavně v zahraničí). Jsme svědky konsolidace, snižování poplatků a větší specializace fondů. Vítěz letité bitvy mezi aktivní a pasivní správou je však jasný již nyní – drobný investor.