47 miliardová katastrofa jménem WeWork

V dnešním světě ultra levných peněz, pumpovaných do globální ekonomiky centrálními bankéři po celém světě, podstupují investoři v zoufalém honu za výnosem čím dál větší rizika. Na finančních trzích slýcháme stále častěji frázi „but There Is No Alternative“ (tzv. TINA efekt), což současné prostředí velmi dobře vystihuje.

Levné peníze v kombinaci s desetiletým býčím trhem na amerických akciových trzích podporují mimo jiné i trh primárních úpisů akcií (tzv. IPO), který se pohybuje blízko historických rekordů. Ziskuchtiví investoři, podporováni obavami z potenciálního propásnutí investiční příležitosti (tzv. FOMO – „Fear Of Missing Out“), nakupují akcie firem prvně vstupujících na burzu, a to bez ohledu na jejich fundamenty. V případě většiny IPO poslední doby se totiž jedná veskrze o ztrátové společnosti, které za několik let své existence stále nedokázaly představit smysluplný plán, jak v budoucnu dosáhnou zisku. Stačí však silný příběh, charismatický vypravěč v podobě mladého CEO a byť jen lehké spojení s technologickým odvětvím (alespoň na papíře) a investoři se s penězi předhánějí. Jedním z takových příběhů poslední doby je i společnost WeWork. 

WeWork mimo jiné ukazuje, že poutavými příběhy se nenechávají rádi oslnit jen drobní investoři, ale často i profesionálové. Své o tom bezpochyby ví Masayoshi Son, zakladatel a ředitel japonské holdingové společnosti SoftBank. Její Vision Fund, největší venture capital fond na světě zaměřený na investice do technologických firem s kapitálem přes 100 mld. USD, se stal v posledních letech synonymem úspěchu. Až do doby, než Masayoshi potkal zakladatele firmy WeWork, do níž investoval přes 10 mld. USD.

Ještě na začátku letošního roku byla přitom firma před svým očekávaným IPO oceňována na 47 mld. USD. O několik měsíců později se již spekuluje o jejím bankrotu.

Podívejte se na krátký příběh této investiční kuriozity, která se patrně nesmazatelně zapíše do dějin Wall Street.

Reportáž agentury Bloomberg o WeWork

Společnost WeWork nám ukazuje, jak nebezpečné může být investování na základě příběhů, které nejsou podloženy dostatečně solidními fundamenty a prokazatelnou ziskovostí. Pouhý příběh a charismatický CEO prostě a jednoduše nestačí!