Carlisle představil nové deep value ETF. Koncentrujte se v odvětvích, která jsou levná, radí investorům.

Tobias Carlisle (stručné BIO ZDE) byl hostem podcastu Meb Faber Research. Carlisle hovořil o svém novém deep value long/short ETF, o způsobu výběru statisticky levných akcií, akciovém screeningu, nejvíce nenáviděných odvětvích současnosti, svém způsobu shortování akcií, aktuálních zajímavých shortech, diverzifikaci, nevalné výkonnosti value strategií v posledních letech, indexech a řadě dalších zajímavých témat.

Podcast naleznete ZDE.

Hlavní myšlenky podcastu:

  • Tobias Carlisle založil nové long/short deep value ETF Acquirers Fund (Ticker: ZIG, více na stránkách fondu ZDE), které je postaveno na závěrech jeho výzkumu o akciích, o němž píše ve svých knihách. Hledá deep value akcie, které se nachází v problémech. Díky tomu na ně investoři zanevřeli a jsou atraktivně oceněné. Následně je drží, dokud nenastane návrat k průměru.
  • Pro vyhledávání těchto firem využívá tzv. Acquirers Multiple (popsán v jeho knihách), což je ukazatel EV/EBIT (Enterprise Value to Earnings Before Interest and Taxes). Jedná se o podobný ukazatel, který používají fondy private equity.
  • Akcie hledá pomocí akciového screeningu. Následně dělá fundamentální analýzu, kdy mimo jiné ověřuje, zda hodnoty použité v ukazatelích nejsou ničím pokřivené.
  • V současnosti jsou jedněmi z nejvíce nenáviděných odvětví finance a energie.
  • Drží koncentrované portfolio 30 akcií, výhradně v USA, protože jeho výzkum vychází z účetních standardů GAAP.
  • Short pozice ve fondu mají negativní provozní cash flow, vysoké zadlužení, jsou ztrátové a jejich cena alespoň rok nerostla. Poslední podmínka vyloučí populární společnosti. Příkladem z poslední doby, který vypadl ze short screeningu díky poslední podmínce je automobilka Tesla (TSLA, rozhovor o Tesle s Danielem Gladišem ZDE). Portfolio rebalancuje na čtvrtletní bázi. V současnosti vidí short příležitosti v řadě technologických firem jako Lyft (LYFT), Snap (SNAP), Dropbox (DBX) a jiných.
  • Value investování v posledních letech příliš nefunguje. Výběr akcií na základě nízkého ukazatele P/B měl nejhorších 10 let v historii. Podobné je to s ostatními valuačními ukazateli.
  • Věří, že situace je nyní tak špatná, že se brzy dočkáme obratu.
  • V současnosti nelze říci, že by byly value akcie jako celek extrémně levné, ale jsou rekordně levné vůči nejdražším decilům akcií na trhu. Příčinou je předražení nejdražších akcií. Důvodem předražení je částečně rostoucí popularita pasivního investování. Kdy přesně nastane obrat? Neví. Katalyzátor změny nezná. Bude zřejmý až zpětně. A potom se bude zdát, že byl naprosto jasný.
  • Turnover portfolia je zhruba 50 %. Uvědomuje si, že v rámci svého kvantitativního přístupu na řadě akcií ztratí peníze, avšak je přesvědčen, že úspěšné akcie štědře vykompenzují ztráty zbytku portfolia a zajistí solidní dlouhodobé výnosy. Nakupuje akcie firem nevalné kvality.
  • Vynikající kvantitativní deep value screening je stále Grahamův NetNet, kdy nakupujeme akcie hluboko pod likvidační hodnotou společnosti. Pozoruhodné je, že nám historická data ukazují, že se ztrátovým NetNet firmám (či NetNet nevyplácejícím dividendu) dařilo lépe, než ziskovým NetNet společnostem (či NetNet vyplácejícím dividendu).
  • Neustále hledá způsoby, jak zlepšit svůj kvantitativní model. Je však velmi opatrný.
  • Indexy sestavované na základě tržní kapitalizace společností nejsou optimální. Mnohem lepší variantou jsou fundamentální indexy, například od Research Affiliates.
  • Carlisle před několika měsíci spustil nový podcast: The Acquirers Podcast (ZDE).