Akcie FAANG jsou v letošním roce zodpovědné za celý zisk indexu S&P 500!

Technologický sektor je v uplynulých několika letech na výsluní. Těší se nebývalému zájmu ze strany investorů a svou výkonností nepřestává udivovat. Americké akciové fondy, které ve svém portfoliu nemají žádnou z FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Google) akcií, s největší pravděpodobností svou výkonností výrazně zaostávají za akciovým indexem S&P 500. Ptáte se proč? Stačí se podívat na poslední statistiky Bank of America.

Akcie FAANG jsou zodpovědné za celý zisk indexu S&P 500

Bank of America zkoumala výkonnost akciového indexu S&P 500 v prvním pololetí letošního roku a přišla se závěrem, že pokud bychom z indexu vyloučili FAANG akcie, potom by nedosáhl zisku 2,65 %, ale ztráty ve výši 0,73 %. Pouhých 5 akcií bylo tudíž zodpovědných za celý zisk akciového indexu. Zbývajícím několika stovkám firem v indexu se v průměru nedařilo. To je samo o sobě známkou velmi křehkého růstového trendu. Růst totiž není podpořen většinou akcií v indexu, ale pouze několika málo z nich.

FAANG akcie a vynos SP500 v 1H2018

K podobným závěrům dospěla nedávno i banka Goldman Sachs (viz. tabulka níže). Jen společnost Amazon (AMZN) byla v prvním pololetí zodpovědná za 36 % celkové výkonnosti S&P 500. S výjimkou firem Mastercard (MA) a Visa (V) byly za většinu výnosů indexu v prvním pololetí zodpovědné technologické akcie.

Podil 10 akcii na vykonnosti SP500 v 1H2018

To potvrzují i data Bank of America. Samotný technologický sektor byl zodpovědný za většinu zisků indexu S&P 500.

Technologicky sektor a vykonnost SP500 v 1H2018

Při pohledu na jednotlivé sektory indexu S&P 500 zjistíme, že kromě technologického sektoru byl druhým nejvýnosnějším sektorem sektor spotřeby (discretionary část, části staples se nedařilo).

Vyvoj jednotlivych sektoru ve SP500 v 1H2018

Výkonnost a valuace FAANG akcií

FAANG akcie patří v uplynulých letech k populárním růstovým akciím s vysokým momentem, které leží v centru pozornosti většiny investorů i médií. Co do výkonnosti patří mezi nejúspěšnější tituly indexu S&P 500 (viz. 1-leté, 3-leté a 5-leté kumulativní zhodnocení v tabulce níže). Tomu však odpovídají i valuace, které rozhodně nelze zařadit do kategorie nízkých. Investoři od FAANG akcií očekávají nadprůměrný růst tržeb a zisků, za který jsou ochotni připlatit nemalou prémii. Zda jejich očekávání nejsou až příliš vysoká, to ukáže až čas.

Vykonnost akcii FAANG v 1H2018

Valuace akcii FAANG k 17072018

Závěr pro value investora

Pro konzervativního value investora nejsou současné valuace FAANG akcií příliš příznivé (nicméně i přesto jsme mohli vidět, že někteří value investoři v poslední době nakupovali v menší či větší míře akcie Facebook, Apple či Google). Firmy je nutné ocenit na základě budoucího dlouhodobého růstu jejich tržeb a zisků, a to je v případě 5 diskutovaných společností poměrně obtížný úkol. U některých z nich může být již jen problematické odhadnout, co bude za 10 let jejich hlavním zdrojem zisků a tržeb, natož pak správně odhadnout tempo růstu. Všechny firmy totiž podnikají v dynamicky se měnícím technologickém sektoru.

Pokud se však drobný value investor rozhodne na tyto akcie přeci jen zaměřit, potom by si měl položit zásadní otázku: „V čem spočívá má konkurenční výhoda oproti ostatním?“ Dokážu ocenit akcie výše uvedených firem lépe než většina ostatních investorů? Mám nějakou informační či analytickou výhodu? Jak moc je pravděpodobné, že jsou tyto populární akcie, ležící v centru pozornosti všech investorů i médií, po růstu o stovky procent (a při současných vysokých tržních kapitalizacích) stále podhodnocené?

Cena je to, co za akcii platíme. Hodnota je to, co dostáváme. Pokud zaplatíme příliš vysokou cenu, potom se z nákupu akcií sebelepší společnosti může stát mizerná investice (a vice versa)!!!