Buffett získal absolutní svobodu při zpětném odkupu akcií Berkshire Hathaway, akcie posilují o 5 %

Akcie společnosti Berkshire Hathaway (BRKA, BRKB) v průběhu dnešního obchodování posilují o 5 %, když představenstvo společnosti v úterý zrušilo omezení pro zpětné odkupy akcií. Warrenu Buffettovi a Charliemu Mungerovi se tímto krokem rozšířily možnosti, jak naložit s „přebytečnou“ hotovostí ve výši 109 miliard USD.

Omezení ve výši 1,2 násobku účetní hodnoty padlo

Akciový bull market pokračuje již devátým rokem v řadě a již nyní je jasné, že se zapíše do historie jako jeden z nejdelších růstů amerických akcií vůbec. S rostoucími valuacemi akcií, extrémně uvolněnou monetární politikou, díky níž byl svět zaplaven likviditou a levnými úvěry, zvýšenou aktivitou na poli fúzí a akvizic, rostoucí velikostí Berkshire Hathaway a řadě dalších faktorů, se Warrenu Buffettovi čím dál hůře daří nacházet atraktivní investiční příležitosti. Objem hotovosti Berkshire Hathaway proto rok od roku roste a je čím dál tím obtížnější pro ni najít rozumné využití.

Hotovost Berkshire Hathaway v mld USD
Zdroj: Berkshire Hathaway

 

Úterní rozhodnutí představenstva Buffettovi a Mungerovi zcela uvolnilo dosud svázané ruce. V minulosti byly totiž zpětné odkupy akcií Berkshire Hathaway možné pouze v případě, když se akcie obchodovaly za 1,2 násobek účetní hodnoty (hodnota aktiv společnosti mínus její závazky) či níže. Před několika lety označil Buffett v jednom ze svých pravidelných dopisů akcionářům tuto hodnotu jako atraktivní úroveň, při níž jsou akcie jeho společnosti podhodnocené a kdy tudíž dává smysl je zpětně odkoupit. Na tuto hodnotu (schválenou v prosinci 2012) byl také navázán program zpětného odkupu akcií. Aktuálně se akcie obchodují za 1,43 násobek účetní hodnoty.

Po úterním zasedání představenstva je limit definitivně zrušen a zpětný odkup akcií je čistě na diskrečním rozhodnutí Buffetta s Mungerem. Jakmile usoudí, že jsou akcie Berkshire Hathaway podhodnocené, mohou začít se zpětnými odkupy.

Buffett již v minulosti prohlásil, že raději preferuje zpětné odkupy akcií před výplatou dividend. Zároveň upozornil, že s ohledem na aktivity firmy v oblasti pojišťovnictví nepoklesne hodnota hotovosti nikdy pod 20 mld. USD. Teoreticky je tedy možné použít pro zpětné odkupy až 88,6 mld. USD.

Akcie prudce posilují

Finanční trhy přijaly zprávu s nadšením. Akcie vystřelily o 5 % a zažívají jeden z největších jednodenních růstů za několik let. Samotné odstranění limitu samozřejmě ještě nutně neznamená, že Buffett okamžitě přistoupí ke zpětným odkupům. Rozhodnutí však poskytuje o něco větší manévrovací prostor při nakládání s hromadící se likviditou. Většina stávajících investorů by sice spíše uvítala, kdyby Buffett dokázal přebytečnou likviditu efektivně alokovat do akcií či do nákupů celých společností, avšak v případě, že současné nepříznivé prostředí přetrvá, je bezpochyby dobré mít v rukávu další alternativu. Představenstvo Berkshire Hathaway tuto alternativu Buffettovi nabídlo.

Trzni cena akcii Berkshire Hathaway