Zápisky z valné hromady Berkshire Hathaway (část 2.)

Stručný přehled nejzajímavějších témat diskutovaných ve druhé polovině setkání s akcionáři Berkshire Hathaway (dále jen BRKA), v níž Warren Buffett a Charlie Munger odpovídali na dotazy akcionářů.

Zápisky z valné hromady Berkshire Hathaway (část 2.)

  • Proč nikdy nenakoupil akcie společnosti Microsoft? Díky přátelství s Billem Gatesem nepovažoval investici za vhodnou. Nákup akcií by mohl být cílem různých pomluv o insider informacích.
  • Munger při oceňování firem nepoužívá jen jednu rovnici či jeden oceňovací model. Vyhodnocuje celou řadu různých faktorů. Někdy je ocenění čistě kvantitativní a jednoduché, jako například když se Costco (COST) obchodovalo za 13-14 násobek P/E. Jindy je nutné posoudit řadu faktorů. Pokud chce někdo jednoduchou rovnici pro ocenění, měl by se vrátit do školy, kde mu ukáží spoustu jednoduchých rovnic, které v reálném světě většinou nefungují.
  • Apple je vynikající firma. Mají skvělé produkty. Neměli by zpětně odkupovat akcie, pokud nebudou podhodnocené. Buffett je nicméně rád, že je odkupují. Byl by rád, kdyby cena akcií Applu šla níže, aby mohli přikupovat.
  • Munger se domnívá, že v obecné rovině v USA většina akviziční činnosti nepřináší příliš přidané hodnoty.
  • V minulosti byly nejlepšími investicemi BRKA kapitálově nenáročné firmy s vysokou rentabilitou kapitálu. V posledních letech však investuje BRKA do kapitálově náročných společností, často v regulovaných odvětvích. Jaký je důvod? Rádi by investovali do kapitálově nenáročných firem, avšak nemají příležitosti. Proto nakupují kapitálově náročné, ale snaží se, aby se alespoň jednalo o vynikající společnosti.
  • Jaká je situace v oblasti investic do vydavatelů novin, které BRKA vlastní? Situace se zhoršuje. Lidé stále méně nakupují tištěné noviny a vydavatelé nebyli schopni zajistit náhradu v podobě internetových verzí, které by dokázaly uspokojivě vykompenzovat ztráty tržeb. Situace se bude patrně dále zhoršovat. Je obtížné odhadnout, jak se bude situace v budoucnu vyvíjet. Munger doplnil, že se situace zhoršuje rychleji, než předpokládali. Hledají řešení, ale zatím bohužel žádné nemají.
  • Buffett by rád držel vlastnický podíl ve Phillips 66 (PSX) pod 10 %. Proto se rozhodl část prodat. Přál by si, aby prodal za vyšší cenu. Phillips 66 je vynikající společnost a BRKA stále drží významný podíl.
  • Co přimělo Buffetta k tvrzení, že jsou kryptoměny spekulativní bublina? Nejedná se o produktivní aktivum. Při nákupu neproduktivního aktiva spoléháme na to, že jej od nás někdo v budoucnu koupí za ještě vyšší cenu. Musí neustále přibývat lidé, kteří jsou ochotni platit vyšší cenu. Dříve či později to zákonitě dopadne špatně. Munger se domnívá, že nákup kryptoměn je čistá demence.
  • Firemní kultura je v BRKA velmi silná. Orientuje se na zájmy akcionářů. Buffett se domnívá, že BRKA má unikátní firemní kulturu a jednu z nejlepších v rámci veřejně obchodovaných společností. Munger je přesvědčen, že firemní kulturu BRKA je velmi obtížné zkopírovat a domnívá se, že je schopná vydržet velmi dlouho. Jeden z důvodů je, že dobře funguje.
  • Díky nízkým úrokovým sazbám je levný dluh a zvýšila se tak konkurence v rámci akvizicí. BRKA drží velké množství hotovosti, protože nejsou schopni nalézt dostatečně atraktivní investiční příležitosti. Rádi by snížili její objem. Divize pojišťovnictví nevyžaduje držet takové množství hotovosti.
  • Jsou současné ziskové marže na úrovni mezi 8 %-10 % dlouhodobě udržitelné, nebo se vrátíme zpět k dlouhodobému průměru kolem 6 %? V současnosti patří k největším firmám společnosti s velmi nízkými nároky na kapitál, které jsou vysoce ziskové a mají vysokou rentabilitu kapitálu. Ve srovnání s minulostí se jedná o důležitou změnu. V minulosti vyžadovalo podnikání mnohem více kapitálu, rentabilita byla nižší. Současná rentabilita řady velkých firem, které nejsou kapitálově náročné, se zvýšila. Daňová reforma ještě více přispěla k vyšší ziskovosti firem. Munger dodal, že jedním z důvodů je i kreativní účetnictví.
  • Buffett odkázal na Scuttlebutt metodu výběru akcií popsanou v knize Common stocks and uncommon profits od Philipa Fishera. Považuje tuto metodu výběru akcií za velmi užitečnou. Při posuzování spotřebitelských produktů se nesnaží předpovídat budoucnost, ale podívá se na produkt a snaží se jej pochopit, posoudit jeho postavení na trhu a chování spotřebitelů. V případě American Express například usoudil, že Diners Club byli sice první, ale American Express svůj produkt mnohem lépe prodávala.
  • Jak se dívá na aktivisty? Nepovažuje aktivistické investory za nějaké zlo. Sám ale raději s manažery firem spolupracuje a snaží se vybírat dobré manažery. Snaží se být partnerem manažerů.
  • V USA má BRKA podstatně lepší postavení než v Evropě či v Asii, kde je sice většinou znají, ale ve Spojených státech uvažují firmy při akvizicích mnohem častěji o BRKA jako o potenciálním kupci, než mimo USA. Proto se raději zaměřují na domovskou zemi.
  • Munger se domnívá, že současná akviziční činnost je z velké míry tažena velmi levným financováním a rostoucím zadlužením. Nemohou najít žádné investiční příležitosti.
  • Buffett se domnívá, že současné ekonomické školy vyučují často látku, která je vzdálená od reality skutečného života. Proto pokud by někoho najímal, tak by raději hledal chytrého člověka, pro kterého je zcela přirozená kapitola 8 v knize Inteligentní investor od Benjamina Grahama, než nutně nejlepší studenty z ročníku některé z ekonomických univerzit.
  • Munger upozornil, že mladí lidé se musí neustále učit a revidovat své metody. Uvedl příklad investování BRKA, kdy začínali s nákupy statisticky levných firem, které se prodávaly hluboko pod hodnou jejich majetku očištěného o dluhy. Následně se museli přizpůsobit rostoucímu objemu majetku BRKA a začali hledat kvalitní firmy za rozumnou cenu.
  • Buffett by zpětně odkupoval akcie pouze ve chvíli, kdyby byly pod svou vnitřní hodnotou. V takovém případě jsou připraveni investovat do zpětných odkupů velké množství peněz.
  • Munger si myslí, že umělá inteligence sice změní svět, ale ne tak zásadně. Buffett neočekává, že by umělá inteligence příliš změnila investování či efektivní alokaci kapitálu.
  • Podle Mungera Američané nedostatečně investují v Číně, protože je to pro ně příliš obtížné. Příliš Čínu nechápou.
  • Proč se najednou Buffett zajímá o technologické giganty typu Amazon a Google, kterým se v minulosti vyhýbal? Zvažuje do budoucna investice do Amazonu, Googlu, Tencentu či Alibaby, kde se zdá, že mají velkou konkurenční výhodu a nemají příliš mnoho konkurentů? Buffett obdivuje Amazon a Jeffa Bezose. Přiznal, že mu utekla investice do Amazonu i do Googlu. Do Applu dlouho neinvestoval, protože jej považoval za technologickou firmu. Nyní teprve vidí ekosystém a chování spotřebitelů, kteří vlastní produkty Applu. Buffett by rád zůstal ve svém kruhu kompetencí. Nemusí nutně investovat do každé firmy. Spousta příležitostí jim přirozeně uteče, ale vyberou si sami vhodnou příležitost, které budou rozumět a budou mít vysokou pravděpodobnost úspěchu. Obdivují Google.
  • Munger doplnil, že je pro investory BRKA velmi prospěšné, že do společnosti přišel mladší Todd Combs a Ted Welsher, kteří mají jiný pohled na svět a orientují se více v technologiích.