Významné nákupy value investorů ve 3Q/2022 – Twitter, Meta, Bank of America a překvapivý nákup Berkshire Hathaway

Akciové trhy v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku pokračovaly v poklesu. Největší obavy vzbuzovala i nadále rostoucí inflace a s ní spojené zpřísnění měnové politiky. Dále pak obavy z recese a z poklesu ziskovosti firem. Nejdiskutovanějšími tématy kvartálu byly otázky – Kdy se růst sazeb zastaví? Jak hluboká bude recese? Kdy dojde k poklesu sazeb?

Nové pozice v portfoliu

V uplynulém čtvrtletí byla aktivita významných portfolio manažerů spíše průměrná. Z hlediska nových nákupů stojí za zmínku především investice Davida Einhorna z Greenlight Capital a Daniela Loeba z hedge fondu Third Point do akcií společnosti Twitter. Oba fondy vsadily na to, že Elon Musk bude muset nakonec tuto sociální síť koupit za 44 mld. USD, jak deklaroval v minulosti. A to i přesto, že se v posledních měsících zdráhal.

Alex Roepers z Atlantic Investment Management alokoval 8,9 % viditelné části portfolia do akcií společnosti Flowserve (FLS), Mohnish Pabrai z Pabrai Investments se rozhodl investovat 7,5 % viditelné části portfolia do alternativního správce aktiv Brookfield Asset Management (BAM), jehož součástí jsou například i fondy známého value investora Howarda Markse. V hedge fondu Third Point se dále rozhodli nakoupit akcie Bath & Body Works (BBWI, 4,8 % viditelné části portfolia).

Nakupy value investoru ve 3Q 2022 nove pozice

Překvapivý nákup se objevil i v portfoliu Warrena Buffetta a jeho Berkshire Hathaway, která investovala do výrobce čipů Taiwan Semiconductor (TSM). Jednalo se však pouze o 1,39 % viditelné části portfolia. Lze tedy předpokládat, že za nákupem nestál sám Buffett, ale některý z teamu Todd Combs či Ted Weschler. I přesto však akcie TSM na zprávu zareagovaly prudkým růstem.

Trzni cena akcii Taiwan Semiconductor 17_11_2022

Významné navýšení pozic

Řada value investorů v průběhu třetího čtvrtletí přikupovala akcie společností, které již v portfoliu drželi. Nákupy byly různorodé napříč všemi odvětvími. Největší shoda panovala v případě akcií banky Bank of America (BAC) a Meta Platforms (META), které významně přikupovali hned 3 investoři.

Navyseni pozic value investoru ve 3Q 2022

Kompletní přehled změn v rámci 10 největších pozic v portfoliích value investorů ve 3Q/2022

Kompletní data k dalšímu zpracování naleznete v txt níže.

Tip:

  • Významné nákupy a prodeje value investorů ve 2Q/2022 naleznete ZDE

Upozornění: Výše uvedená data mají pouze informativní charakter. Web Investicedoakcii.cz nezodpovídá za správnost a přesnost výše uvedených dat. Data se mohou lišit od skutečnosti a v žádném případě by neměla být vnímána jako doporučení k nákupu či prodeji! Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice.