Významné nákupy a prodeje value investorů ve 4Q/2020 – navyšování pozic, nové investice do akcií Intel či Lear

Čtvrté čtvrtletí se na finančních trzích neslo ve znamení optimismu. Akciové indexy pokračovaly v růstu, přičemž řada z nich zakončila rok 2020 na několikaměsíčních maximech. Investory povzbudily štědré fiskální balíčky, uvolněná měnová politika centrálních bank a oznámení hned několika vakcín proti koronaviru. Zároveň opadla nervozita spojená s prezidentskými volbami ve Spojených státech, kde zvítězil demokrat Joe Biden. Svět sice zasáhla další vlna koronaviru, avšak díky vakcínám se investoři zaměřili spíše na pomyslné světlo na konci tunelu a začali sázet na rychlé proočkování a oživení ekonomiky. Jaké akcie nakupovali v posledních třech měsících roku významní value investoři?

Nové pozice v portfoliu

V uplynulém čtvrtletí vstoupilo do zcela nových pozic jen několik value investorů. Za zmínku stojí především investice Alexe Roeperse z fondu Atlantic Investment Management do společnosti Lear Corp. (LEA, 9,29 % viditelné části portfolia), která vyrábí automobilové sedačky a automobilové elektrické systémy. Roepers dále investoval 8,1 % (viditelné části portfolia) do distributora elektroniky Avnet (AVT). Seth Klarman z value hedge fondu Baupost Group zase nakupoval akcie výrobce počítačových čipů Intel (INTC), a to za 8,38 % viditelné části portfolia US akcií. Další nové nákupy naleznete v tabulce níže.

Nakupy value investoru 4Q2020

Významné navýšení pozic

Zcela nové pozice otevřelo jen několik value investorů. Řada z nich však přikupovala akcie společností, které již v portfoliu drželi. Nákupy byly různorodé napříč všemi odvětvími. Shodných jmen příliš nebylo. A pokud přeci jen ano, potom maximálně v případě dvou investorů. Za zmínku stojí akcie Credit Acceptance Corp.  (CACC), eBay Inc.  (EBAY) či Google (GOOGL). Nejvyšší procentuální navýšení v rámci top 10 pozic naleznete v tabulce níže (seřazeno sestupně).

Navyseni pozic value investoru 4Q2020

Kompletní přehled změn v rámci 10 největších pozic v portfoliích value investorů ve 4Q/2020

Kompletní data k dalšímu zpracování naleznete v txt níže.

Top 10 pozic value investoru ve 4Q 2020 a
Top 10 pozic value investoru ve 4Q 2020 b
Top 10 pozic value investoru ve 4Q 2020 C
Top 10 pozic value investoru ve 4Q 2020 d

Tip:

  • Významné nákupy a prodeje value investorů ve 3Q/2020 naleznete ZDE

Upozornění: Výše uvedená data mají pouze informativní charakter. Web Investicedoakcii.cz nezodpovídá za správnost a přesnost výše uvedených dat. Data se mohou lišit od skutečnosti a v žádném případě by neměla být vnímána jako doporučení k nákupu či prodeji! Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice.