Výnosy akciových indexů v roce 2023 a jejich aktuální valuační ukazatele

Většina akciových trhů ve světě v 2023 rostla (v dolarovém vyjádření). Příčinou byla kombinace hned několika faktorů – ekonomika Spojených států se ukázala být mnohem odolnější, než mnozí předpokládali, tempo růstu inflace zpomalilo a investoři začali sázet na uvolněnější měnovou politiku centrálních bank. Nervozitu na trzích naopak vyvolávala válka na Ukrajině, obchodní válka mezi USA a Čínou, konflikt v Pásmu Gazy, obavy z výraznějšího zpomalení hospodářského růstu ve světě, slabý růst v Číně, čínská bublina na trhu nemovitostí a další.

Kterým akciovým trhům se dařilo v roce 2023 nejlépe? A kterým naopak nejhůře? Jaké jsou aktuální valuace jednotlivých indexů?

Výnosy akciových indexů v roce 2023

Při pohledu na roční dolarové výnosy vybraných indexových ETF zjistíme, že nejvyšší výkonnosti dosáhly polské akcie (+44,27 %). Druhé místo obsadily akcie v Brazílii (+35,03 %). Třetí příčku obsadily mexické akcie (+34,78 %). Na opačném konci nalezneme akcie z Hongkongu (- 19,28 %), čínské akcie (-17,04 %) a thajské akcie (-16,07 %).

Nejvynosnejsi a nejztratovejsi akciove indexy v roce 2023

Pozn. Výkonnost vybraných akciových trhů je měřena výkonností jednotlivých indexových ETF v USD. U některých z nich není zohledněn vliv dividend, u jiných ano. Proto jsou konečné výsledky mírně zkreslené, obzvláště v několikaletém období.

Valuační ukazatele indexových ETF

Valuace akciovych indexu c 2023
Valuace akciovych indexu d 2023

Upozornění: Autor webu neručí za spolehlivost výše uvedených dat. Výše uvedené názory jsou čistě osobními názory autora webu a v žádném případě by neměly být vnímány jako doporučení k nákupu či prodeji! Názory autora se mohou v čase měnit. Autor webu v době psaní článku vlastní ve svém osobním portfoliu indexové ETF rozvíjejících se trhů, Jižní Koreje, Německa či ETF kopírující World Index. Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice. Investiční nástroje uvedené v textu nemusí být vhodné pro všechny investory. Minulá výkonnost investičních nástrojů nezaručuje výkonnost budoucí. Očekávaná budoucí výkonnost je založena na předpokladech, které nemusí nastat.