Value akcie mají vítr v zádech, tvrdí Pzena Investment Management

Value investiční společnost Pzena Investment Management zveřejnila před několika dny pravidelný čtvrtletní komentář za 4Q/2020. „Viditelné oživení pomohlo value akciím výrazně outperformovat. Lepší růstové vyhlídky pro následující dva roky za zlomek ceny mohou být impulsem pro dlouhou a udržitelnou value rally.“ – uvádí se na začátku kvartálního komentáře.

Kompletní komentář naleznete ZDE.

Hlavní myšlenky:

  • Oznámení vakcíny dalo investorům naději, že pandemie brzy skončí a zisky firem opět porostou. To mělo pozitivní vliv na value akcie, které začaly outperformovat, obzvláště pak ve 4Q/2020.
  • Možná se nacházíme na začátku dlouhého value cyklu. Několik katalyzátorů (ZDE) hovoří ve prospěch value akcií.
  • Recese zasáhla value akcie obzvláště tvrdě. Především pak cyklické společnosti, energie, finance či cestovní ruch. To však zároveň vytvořilo jedny z nejzajímavějších investičních příležitostí za uplynulou dekádu. Zásadní je však správný výběr jednotlivých akcií.
  • Zisky růstových společností v indexu Russell 1000 Growth by se měly v následujících dvou letech zvýšit o 17 % ročně. Index se obchoduje za 27 násobek očekávaných zisků v roce 2022. Očekáváný roční růst zisků by se měl v případě value akcií v indexu Russell 1000 Value pohybovat na úrovni 23 %. Index se přitom obchoduje jen za 15 násobek očekávaných zisků v roce 2022.

Zisky růstových a value akcií v roce 2020

Zisky value a growth akcii v roce 2020

Očekávaný růst zisků v letech 2020-2022

Ocekovany rust zisku v roce 2020 az 2022