Ukazatel P/F (cena/fantazie)

Rob Arnott a Chris Brightman z investiční společnosti Research Affiliates publikovali před několika dny zajímavý dokument s názvem „Price-to-Fantasy Ratio: Self-Deception with Forward Operating Earnings“, v němž se věnují problematice zisků, které jsou používány při konstrukci populárního ukazatele P/E amerického akciového indexu S&P 500.

Autoři upozorňují, že při výpočtu ukazatele lze použít celou škálu různých zisků (historické reportované zisky, historické provozní zisky, očekávané provozní zisky a další). Tyto zisky se od sebe značně liší, což má vliv i na finální hodnotu ukazatele P/E.

Novináři a stratégové v posledních měsících často zmiňují, že se americký akciový index S&P 500 obchoduje za hodnoty P/E kolem 17. Pro výpočet však používají očekávané zisky roku 2023 ve výši 226 USD, což je hodnota o více než 10 % nad úrovní očekávaných provozních zisků v roce 2022. Nastane-li však v příštím roce v USA recese, jak mnozí očekávají, tak je velmi pravděpodobné, že zisky neporostou, ale spíše poklesnou. V takovém případě se ukazatel rázem vyšplhá nad hranici 20, což lze jen těžko považovat za hodnotu, za níž by byl index skvělou investicí. K ještě horšímu výsledku se pak dopracujeme, pokud použijeme reportované zisky.

Více se dočtete v dokumentu. Detailní data o ziscích S&P 500 naleznete ZDE.

Provozni vs reportovane zisky PE SP500
Provozni vs reportovane zisky SP500 1_2023
Ocekovane zisky SP500 1_2023