Tentokrát to je jinak – Devět nejčastějších argumentů optimistů

Howard Marks z Oaktree Capital vydal po několika měsících další ze svých vynikajících memorand, v němž tentokráte rozebírá devět hlavních argumentů optimistů, které v posledních několika měsících nejčastěji slýchává od investorů či klientů. Zamýšlí se nad jejich smysluplností a nabízí své hodnocení.  

Kompletní memorandum Howarda Markse naleznete ZDE.

Hlavní závěry memoranda:

  • Akciové trhy lze přirovnat k raketoplánu. Aby se odpoutaly od historických průměrných valuací, které na ně působí jako gravitace, potřebují značnou dávku energie.
  • Dnes o historických valuacích příliš neslyšíme, protože nejsou nikde blízko extrémům, avšak často slýcháme následující argumenty:
    1. V budoucnu nemusíme mít nutně recesi
    2. Pokračující kvantitativní uvolňování může vést k permanentní prosperitě
    3. Máme prostor k výraznému růstu státního deficitu, aniž bychom se dostali do problémů
    4. Státního dluhu se nemusíme obávat
    5. Ekonomika může být silná, a to i bez inflace
    6. Úrokové sazby mohou zůstat nízko ještě hodně dlouho
    7. Inverzní výnosové křivky státních dluhopisů se nemusíme obávat
    8. Společnostem a jejich akciím se může dařit, a to i při absenci zisků
    9. Růstové investiční strategie mohou nestále překonávat co výkonnosti value strategie
  • Aby jakýkoliv z výše uvedených devíti bodů platil, tak by tentokráte muselo být skutečně něco jinak než v minulosti.
  • Ekonomické cykly nezmizely. Jsou s námi stále. Recese se dříve či později dočkáme. Současný růst americké ekonomiky trvá již téměř 10 let. Nejdelší růst v historii trval 10 let. To nutně neznamená, že růst nemůže pokračovat. Avšak jsme již blíže jeho konci než začátku.
  • Pravděpodobnost, že by USA zažily (podobně jako Austrálie) 28 let bez recese, je poměrně nízká. Obě země jsou hodně rozdílné. Austrálii, jejíž ekonomika je postavená primárně na komoditách, pomohla v uplynulých desetiletích Čína a její prudká expanze.
  • Kvantitativní uvolňování v posledních letech způsobilo nízký očekávaný výnos jednotlivých tříd aktiv v budoucnu, vyšší rizikový apetit investorů, inflaci v rámci jednotlivých tříd aktiv a rostoucí nerovnoměrné rozdělení bohatství ve společnosti.
  • Marks si pokládá otázku, zda by vůbec mělo být cílem americké centrální banky zabránit recesím.
  • Modern Monetary Theory (MMT) je pouze teorií. Zamysleme se nad tím, co by se stalo, kdyby byla chybná?
  • V minulosti se vedly debaty o tom, zda by měl mít stát dluhy. Následně se od této debaty upustilo, když se všechny státy na světě zadlužily. Potom se diskuze posunula k maximální hranici, která je ještě rozumná. Dnes nás MMT přesvědčuje o tom, že se žádné takové hranice nemusíme obávat.
  • Marks je přesvědčen, že inflace nezůstane pod 2 % napořád.
  • Inverzní výnosová křivka je nepříznivá pro výnosy bank, protože jim neumožnuje financovat z krátkodobých půjček dlouhodobé úvěry.
  • Nízká cena akcií je něco zcela jiného než dobrá hodnota. Ti, kteří kupují akcie jen kvůli tomu, že jsou levné, mohou často nakoupit tzv. „value traps“.
  • Za současné technologické společnosti a tzv. „disruptors“ nelze zaplatit jakoukoliv cenu. I tyto firmy se mohou stát příliš drahé a mohou být špatnou investicí, a to i přesto, že budou ve svém podnikání v budoucnu úspěšné.
  • Akcie společností se slibnými vyhlídkami budou pravděpodobně dosahovat nadprůměrných výnosů v dobách všeobecného optimismu a ekonomického růstu. Avšak akciím firem, jejichž hodnota vychází z hmotných aktiv, se bude patrně dařit lépe v horších dobách, protože byly v minulosti opomíjeny a měly nízké valuace. Dále pak díky tomu, že faktory, na jejichž základě jsou oceňovány, jsou mnohem méně postaveny na budoucích odhadech a víře investorů.
  • Výše uvedených 9 bodů má jeden společný prvek. Všechny jsou optimistické. Každá nabízí vysvětlení, proč by se nám mělo v budoucnu dařit lépe, i když historická zkušenost nemusí výše uvedené argumenty vždy podporovat.
  • Spojené státy v posledních letech zažívaly ekonomický růst, nízkou inflaci, rostoucí státní deficit a dluh, nízké úrokové sazby a rostoucí finanční trhy. Tyto věci jsou neslučitelné. Historicky bok po boku nikdy neexistovaly. Není proto rozumné předpokládat, že v současné podobě budou koexistovat v budoucnu.
  • Všech devět bodů uvedených výše naznačuje, že investoři jsou optimisté. Proto bychom se měli mít na pozoru.