Stažení Tesly z burzy? Scestný tweet nebo zásadní zpráva?

Akcie Tesly (TSLA) lze jen stěží označit za value akcie. A přesto je to již potřetí, co jim na tomto webu věnujeme v uplynulých třech měsících pozornost. Důvodem je velmi zajímavé dění okolo jednoho z největších výrobců elektrických automobilů na světě, nad nímž se neustále vznáší Damoklův meč v podobě bankrotu. CEO společnosti Elon Musk se všemožně snaží ubezpečit investory o růžových vyhlídkách jeho firmy a jeho tweety vzbuzují čím dál větší kontroverzi.

V uplynulých dnech zveřejnil Musk zprávu, že uvažuje o stažení akcií z burzy. To vedlo k růstu ceny akcií a vynořily se otázky, zda se nejedná o záměrnou manipulaci s cenou. Zpráva bezpochyby nepotěšila především short sellery, kteří spekulují na pokles ceny akcií Tesly. V současnosti je shortováno přibližně 29,58 % všech veřejně obchodovaných akcií společnosti. V táboře short sellerů nalezneme řadu známých jmen. Příkladem budiž value investor David Einhorn či legendární short seller Jim Chanos.

Vše je velmi zajímavé zpovzdálí sledovat. Poslední dění zaujalo i value investora a profesora financí na New York Stern School of Business Aswatha Damodarana, který se rozhodl o Tesle natočit další zajímavé video s názvem – „Stažení Tesly z burzy? Scestný tweet nebo zásadní zpráva?“.