Šest nejhorších období pro klíčové akciové trhy v letech 1900-2023

UBS zveřejnila svou pravidelnou roční publikaci (ZDE) o historických výnosech akcií, dluhopisů a pokladničních poukázek za uplynulých 124 let. Součástí reportu jsou jako vždy i další vybraná témata. Letos je jedním z nich investiční riziko.

Analytici se tentokrát zaměřili na šest nejhorších období na pěti nejvýznamnějších akciových trzích na světě + world index. Ukázali, že akcie mohou klesat o desítky procent. Jedním ze zajímavých zjištění bezesporu je, že nejhoršími obdobími pro světové akcie nebyly světové války, ale krize v letech 1929-1931, recese a ropný šok v letech 1973-1974, internetová bublina na přelomu tisíciletí a finanční krize v roce 2008. Kromě nejhorších let zveřejnili analytici i tabulky zachycující roky nejlepší. Podobné cvičení provedli na dluhopisech, kdy ukázali, jak se dluhopisy chovaly v extrémních obdobích. Dále propočítali maximální drawdowny akcií i dluhopisů.

Druhým tématem byly korporátní dluhopisy, kreditní prémie a jejich vývoj v čase. Konec reportu se již tradičně věnuje dlouhodobým výnosům akcií, dluhopisů a pokladničních poukázek ve vybraných zemích/regionech.