Sedm hříchů portfolio managementu

James Montier z investiční společnosti GMO, který je členem týmu alokace aktiv, byl před několika dny hostem podcastu The Value Perspective, kde s moderátory rozebral sedm hříchů portfolio managementu, nadprůměrné ziskové marže amerických společností a další témata.

Podcast naleznete ZDE.

Jakých je oněch sedm hříchů portfolio managementu?

  1. Umístění prognóz do samotného centra investičního procesu. Obrovské množství důkazů přitom naznačuje, že investoři jsou v disciplíně předpovědí mizerní.
  2. Posedlost informacemi. Místo toho, aby se investoři soustředili na několik důležitých faktorů (jako jsou valuace a kvalita firemních zisků), tak mnozí tráví nespočet hodin snahou stát se odborníky téměř na všechno. Důkazy přitom naznačují, že větší množství informací nevede k lepšímu rozhodování. Pouze v nás podporuje přehnanou sebedůvěru.
  3. Několikahodinové schůzky s managementem firem. Lidé bohužel obecně nejsou příliš dobří v rozpoznání informací, které dokazují, že se mýlili. Stejně tak je pro mnohé obtížné rozpoznat lež. Několikahodinové schůzky s managementem firem jsou tudíž většinou pouze ztrátou času.
  4. Časování trhu. Každý si myslí, že naskočí do trhů na dně a vyskočí na vrcholu.
  5. Příliš krátký investiční horizont a nadměrné množství obchodů.
  6. Investování na základě příběhů. Lidé milují příběhy. Příběhy však mohou být velmi zavádějící. Investorům by spíše prospělo, kdyby se podívali na fakta, než aby investovali na základě příběhů.
  7. Rozhodování na základě skupinového názoru.  

Jamesův kompletní dokument „Seven Sins of Fund Management – A behavioural critique“ naleznete ZDE. Rozhodně stojí za přečtení.