Se Štěpánem Hájkem o finančních trzích, akciích a jeho výhledu do budoucna

Po roce se nám opět blíží další ročník největší investiční konference o akciích v České republice (Česká Investiční Konference), na níž vybraní hosté prezentují své investiční nápady a praktické workshopy. Letos poprvé na konferenci vystoupí i analytik XTB Brokers Štěpán Hájek, s nímž jsem rozebral současné dění na finančních trzích, atraktivitu jednotlivých tříd aktiv i jeho výhled do budoucna.

V rámci XTB Brokers se zaměřujete primárně na analýzy finančních trhů. Preferujete top-down přístup k investování. Pojďme se tedy společně podívat na současné dění na trzích, na jednotlivé akciové regiony a na Váš výhled do budoucna.

Riziková aktiva v průběhu prázdnin rostla. Nyní se ale zdá, že mezi investory začíná opět převládat pesimismus. Trhy se znovu přepnuly do risk-off módu a klesají. Co je podle Vás příčinou?

Jednoznačně jde o návrat trhů zpět do reality. Guvernér Fedu Powell udělal po posledním zasedání chybu, když řekl, že zvyšování sazeb jednou skončí a trhy si po lepších datech inflace vyložily, že Fed minimálně v příštím roce začne sazby dokonce snižovat. Dynamika růstu akcií se však dostala na úrovně absolutně neodpovídající ekonomické realitě. V růstu však následovaly akcie také dluhopisy a americký dolar, což začalo poměrně výrazně uvolňovat finanční podmínky v ekonomice. Powell neměl na výběr a musel během svého projevu v Jackson Hole podmínky znovu utáhnout. Doručil jeden z nejvíce jestřábích projevů a ubezpečil, že sazby budou růst, dokud inflace nebude pod kontrolou a smetl ze stolu jakékoliv úvahy o pivotu měnové politiky.

Které třídy aktiv Vám v tuto chvíli připadají nejatraktivnější?

Velmi zajímavé mi přijdou státní dluhopisy, a to jak Spojených států, tak zemí Eurozóny. V obou případech dochází k nacenění téměř ekonomické katastrofy a v takových situacích chcete vidět světlo na konci tunelu, i když je to světlo dále jak 12 měsíců. Centrální banky nebudou mít na výběr a budou muset v horizontu jednoho roku začít opět simulovat ekonomiku, což bude velmi pozitivní pro dluhopisy, které se velmi netradičně svezly níže s akciemi. Samozřejmě jsou zajímavé i akcie, ale lehčí ekonomická recese favorizuje především ty v sektoru energetiky a zdravotnictví. Určitě bych zvolil expozici do kryptoměn v čele s bitcoinem. Risk reward je zde pro investory s delším horizontem velmi zajímavý.

Která aktiva naopak považujete za nejvíce nadhodnocená a náchylná k dalšímu poklesu?

Nadhodnocené zůstávají určitě nemovitosti. Vyšší sazby zatím pouze zpomalily poptávku, ale neudělaly nic zásadního s cenami. Bylo by zvláštní, kdyby inflace na 40 letých maximech s cenami nemovitostí nic neudělala, ale poklesy o desítky procent bych na druhou stranu také neočekával.

Přejděme k akciovým trhům. Které regiony považujete v současnosti za nejatraktivnější a proč? A kterým byste se naopak raději vyhnul?

I když může být z pohledu makra zajímavá východní Asie, rizik je zde stále příliš. Zůstal bych především ve Spojených státech a v Evropě. Především v Evropě budou firmy čelit velmi negativním výhledům, jelikož řadu z nich odděloval od konkurence přístup k levným energiím. Kvalitním firmám by však neměly vyšší složenky za energie vytvářet existenční problémy. Dojde zde také k očistě trhu, kdy nekonkurenceschopné firmy přestanou fungovat. Horizont se však kvůli evidentním rizikům v Evropě prodlužuje, proto bych zvolil větší expozici ve Spojených státech. Vyloženě bych se alespoň na pár měsíců vyhnul Číně a počkal na větší kompresi valuací. Podobně bych se příliš nesoustředil na další regiony rozvíjejících se ekonomik, kvůli rostoucím sazbám a silnému dolaru.

Jaké akciové sektory Vám připadají v současnosti atraktivní?

Díky dalšímu poklesu jsou velmi zajímavé small cap růstové společnosti, které jsou pod extrémním tlakem. Stačí se podívat na index Russell 2000 a vybrat si společnosti s reálným produktem a zisky. Stejně tak začínají být zajímavé big caps, ale nedá se vyloženě říct, že by začínaly být podhodnocené. Zisky v prostředí, ve kterém jsme nyní, jsou schopny historicky doručit pouze sektory zdravotnictví, energetiky a materiálů. Některé společnosti především ze sektoru zdravotnictví jsou velmi atraktivní a ještě k tomu best in class z pohledu cash flow a dividendových výnosů. Například takový Gilead Sciences.

Mnozí investoři se domnívají, že se trhy nachází ve spekulativní bublině a čekají nás další poklesy. Souhlasíte s nimi?

Máme za sebou propad o téměř 20 % z maxim na S&P 500 a mnoho společností, které se narodily do prostředí levných peněz a valuačně se dostaly na nesmyslné úrovně, své ocenění už upravily. Zde by se o spekulativní bublině hovořit dalo, ale obecně s tím nesouhlasím. Další poklesy by však skutečně přijít mohly. Očekávané zisky na letošní a příští rok jsou podle mě mimo realitu a musí dojít k jejich revizi. Ekonomickou bolest ostatně zmínil i šéf Fedu Powell. Když zůstaneme u S&P 500, tak bychom se neměli dostat pod 3200, což je z aktuálních hodnot propad o dalších 18 %. Znamenalo by to 5 % propad EE (očekávaných zisků). Z maxim bychom pak byly o 33 % níže, ale s takovou variantou zatím nepracuji.

Co považujete za největší rizika současnosti?

Největším rizikem je určitě inflace a s ní se pojí další rizika. Centrální banky mohou utáhnout sazby natolik, že ekonomiku zadusí a vlády budou různými programy pomoci s drahými energiemi a inflací dále zvyšovat své strukturální deficity, že inflace vlastně delší dobu polevit ani nemusí. Bojím se tedy především toho, že nedojde ke koordinované akci monetární a fiskální politiky. Samotné vyšší sazby totiž inflaci nezastaví.

Jaký je Váš výhled do budoucna?

Centrálním bankám podle mě nezbyde nic jiného, než tolerovat v příštím roce trochu vyšší inflaci a jakmile začne ekonomika a inflační očekávání výrazněji zpomalovat, dojde k nějaké formě stimulu. Začátek odolnějšího nástupu býků odhaduji ke druhé polovině příštího roku, ale do té doby může přijít několik silných medvědích rally. Čekají nás horší výhledy managementů firem a revize zisků. V ekonomice se toho musí v příštím roce spoustu stabilizovat a rizik je skutečně příliš, aby mohl někdo dát jasný výhled, jak bude svět vypadat.

Pokud byste dnes začínal s investováním a skládal si své osobní portfolio, jak by vypadalo?

Komplikoval bych si minimálně život se společnostmi, které říkají, že mají extrémně zajímavý produkt, ale nedokážete odhadnout, na kolik je skutečně tak revoluční, jak říkají. Většinu portfolia bych koncertoval v amerických blue chipech, i kdyby zrovna nebyly nejlevnější a v ETF na americké akciové indexy. Menší část bych dal do menších růstových společností a do akcií, jejichž produkt mě nějak oslovil, nebo mě oslovilo vedení společnosti. Jednoduše něco, k čemu mám nějaký vztah. Neinvestoval bych do firem, u kterých nechápu jejich produkt, nebo mě ničím nezaujal, ale pouze o nich často slyším na sociálních sítích nebo v médiích. K investování obecně je potřeba si vytvořit vztah. Kupujete totiž část byznysu, část životního příběhu.

Děkuji za rozhovor


Kdo je Štěpán Hájek?

Stepan Hajek XTB

Finančním trhům se začal věnovat již na vysoké škole v roce 2012, kdy se přes technickou analýzu postupně dostal až k fundamentálním analýzám jednotlivých akciových sektorů. V průběhu let navázal na ekonomické vzdělání a zaměřil se více na vývoj makroekonomických trendů, které vnímá jako hlavní hybnou sílu na finančních trzích. Tím se začal prodlužovat jeho investiční horizont, ale část portfolia stále tvoří aktivní trading. Ve společnosti XTB připravuje pro klienty pravidelné zprávy o dění na finančních trzích a v mediích popularizuje svět investování.