Sazby zůstanou vysoko, růst zpomalí a zisky firem budou v ohrožení, vzkazuje hedge fond Bridgewater

Bridgewater Associates, největší makro hedge fond na světě, zveřejnil před několika dny svůj nejnovější pohled na současnou situaci na finančních trzích. Ve fondu se domnívají, že investoři jsou až příliš optimističtí, když očekávají, že současná odolnost americké ekonomiky vůči recesi vydrží. Stimulační opatření z minulosti vyprchají, sazby zůstanou vysoko. To následně povede ke zhoršování rozvah, ke zpomalování hospodářského růstu a v ohrožení budou náhle i firemní zisky. Fond odhaduje, že v následujícím roce bude americká ekonomika stagnovat či klesat.  

Nejnovější report hedge fondu „The Grind Ahead“ naleznete ZDE.  

Bridgewater Associates dále upozorňuje, že rozpočtový deficit v USA byl v uplynulých měsících financován (velmi netradičně) převážně z pokladničních poukázek a nikoliv z emisí dlouhodobých státních dluhopisů (jak bývá obvyklé). To by se v následujících měsících mělo změnit. Nabídka dluhopisů na trhu by se měla zvýšit. Spolu s ní by měly začít opět růst i výnosy dlouhodobých dluhopisů.

Emise pokladnicnich poukazek v USA vs repa
Dlouhodobe sazby porostou

Zpomalující ekonomický růst ohrozí tržby firem a jejich ziskové marže. Trhy v současnosti započítávají do cen akcií vcelku prudký budoucí růst zisků v USA, mírný růst zisků v Japonsku a pokles v Evropě. Dle fondu jsou tato očekávání až příliš optimistická, zejména v USA.

Ocekavana ziskovost firem zapocitana do cen
Ocekavana ziskovost firem_odhady analytiku