Růstové akcie zůstávají v bublině. Vyhněte se US akciím, varuje GMO.

Value investiční společnost GMO zveřejnila před několika dny svůj pravidelný čtvrtletní komentář, v němž rozebírá aktuální situaci na finančních trzích, rizika, valuace vybraných akciových trhů nebo nejzajímavější investiční příležitosti.  

Pololetní komentář GMO naleznete ZDE.

Klíčové body:

  • Value akcie začaly v posledních měsících překonávat růstové akcie. Tento trend teprve začal a může ještě dlouho pokračovat. Propast mezi valuacemi růstových akcií a value akcií je z hlediska historie stále obrovská.
  • Růstové akcie zůstávají ve spekulativní bublině. Míra spekulací je stále vysoká.
  • Vyhněte se US akciím. I přes optimistické zisky z posledních čtvrtletí je do cen započítán přehnaný optimismus. Akcie mimo USA mají příznivější valuace.
  • Z hlediska relativních investičních příležitostí je vhodné zaměřit pozornost na value akcie a akcie mimo USA. Value akcie jsou ve srovnání s růstovými akciemi nejlevnější za 20 let. Dále pak na japonské small-cap value akcie, které dle odhadů GMO nabízí nejatraktivnější potenciální výnos.  

GMO dále aktualizovala svůj 7letý odhad reálné výkonnosti vybraných tříd aktiv (ZDE). Při představě, že by se níže uvedený scénář skutečně vyplnil, musí minimálně konzervativním investorům běhat mráz po zádech. V GMO očekávají, že se reálná roční výkonnost (výkonnost očištěná o inflaci) US akcií bude v následujících 7 letech pohybovat na úrovni -8,0 %. Evropské akcie by měly v průměru poklesnout o 2,8 % ročně, akcie na rozvíjejících se trzích o 1,3 % ročně, US dluhopisy o 3,1 % ročně, dluhopisy mimo USA o 4,5 % ročně, hotovost (USD) o 1,0 % ročně. Prakticky žádná třída aktiv nedosáhne dle odhadů GMO pozitivního výnosu. Výjimkou jsou value akcie na rozvíjejících se trzích (+3,3 %) a japonské value akcie.  

Relativni valuace US rustovych a value akcii
Valuaca akciovych trhu ve svete 7_2021
Odhady zisku sp500 vs rust ceny 2000 vs 2021