Ruské akcie v Londýně pod taktovkou panických výprodejů, v krajním případě hrozí jejich delisting

Ruské akcie/ADR/GDR obchodované na akciové burze v Londýně pokračují v propadech o desítky procent. Řada z nich se stala během několika dnů téměř bezcenná. Zahraniční investoři se v panice zbavují všeho, co má spojitost s Ruskem. Akcie Sberbank ztratily kupříkladu od počátku roku 99,9 % své hodnoty. Podobně jsou na tom ADR společností Lukoil, Gazprom či Novatek, které v prvních týdnech roku 2022 propadly o více než 90 %.

Bezprecedentní příliv drakonických sankcí vůči Rusku pokračuje. Po odstřižení vybraných ruských bank od SWIFTu a zablokování devizových rezerv ruské centrální banky přichází Velká Británie s legislativou, která by měla znemožnit ruským společnostem a státu získávat kapitál na finančních trzích v zemi. Někteří poslanci dokonce navrhují i radikální krok v podobě delistování ruských firem z britských akciových burz (Zdroj: Morningstar UK).

Delisting by byl zcela bezprecedentním krokem.

Na London Stock Exchange jsou v současnosti obchodovány akcie tří ruských firem – ocelářská společnost Evraz (EVR, YTD ztráta 85,27 %), těžař zlata Petropavlosk (POG, YTD ztráta 81,84 %) a Polymetal (POLY, YTD ztráta 79,74 %). V Londýně jsou dále obchodovány GDR (Global Depository Receipts) a ADR (American Depository Receipts), přičemž mezi největší patří VT Bank (VTBR, zařazena na sankční seznam UK) či největší ruská banka Sberbank (SBER, zařazena na sankční seznam UK v pondělí). ECB očekává, že evropské aktivity Sberbank budou brzy ukončeny. Velká Británie zmrazí pravděpodobně v nejbližších dnech aktiva všech ruských bank. UK sankční seznam naleznete v článku Morningstar (viz odkaz výše).

Společnosti JPMorgan Asset Management, UBS Asset Management a BlackRock zastavily obchodování se svými fondy se zaměřením na Rusko. Od začátku konfliktu na Ukrajině tak znemožnili investorům výběr několika miliard EUR (Zdroj: FT).

Američtí fond manažeři nejsou schopni zbavit se ruských aktiv. Ruská centrální banka nařídila brokerům znemožnit prodeje cenných papírů držených zahraničními subjekty. Rusko následně dočasně znemožnilo zahraničním subjektům prodávat jakákoliv aktiva. Země zavedla kontrolu kapitálu a uzamkla tak v Rusku miliardy USD. Burzy NASDAQ a ICE dočasně zastavily z regulatorních důvodů obchodování s ruskými ADR. Moskevská burza uvádí, že zahraniční fondy držely na konci roku 2021 přibližně 86 % free float ruských akcií (Zdroj: Reuters).