Propásl jsem obrat value akcií?

Společnost Research Affiliates, která patří k pionýrům fundamentálně vážených indexů (tzn. indexy vážené na základě tržeb, zisků, cash flow, účetní hodnoty, dividend a nikoliv na základě tržní kapitalizace a float), zveřejnila před několika dny novou studii zaměřující se na výkonnost value akcií.

Po extrémně dlouhém období podprůměrné výkonnosti se value akciím začalo na počátku září 2020 opět dařit. Euforie value investorů měla nicméně jepičí život. Již v polovině května 2021 odmazaly value akcie polovinu dosažených zisků, když se světem začala šířit nová varianta koronaviru s označením Delta, a otěže převzaly opět růstové akcie. Byla nadprůměrná výkonnost value akcií pouze dočasným jevem? Nebo se jednalo teprve o začátek dlouhodobějšího trendu, který byl jen na několik týdnů či měsíců přerušen?

V Research Affiliates se domnívají, že value akcie zůstávají z hlediska relativního srovnání velmi atraktivní investiční příležitostí, a to napříč regiony. Ve Spojených státech jsou dokonce (v relativním srovnání) levnější než na vrcholu technologické spekulativní bubliny na počátku tisíciletí. S postupnou vakcinací obyvatel a ekonomickým oživením by se mělo opět začít dařit cyklickým sektorům ekonomiky a následně i value investorům.

„Zatímco v případě většiny likvidních tříd aktiv se budou muset investoři spokojit se zápornými reálnými výnosy, tak value akcie nabízí v následujících 10 letech průměrnou reálnou roční výkonnost v rozmezí 5 % – 10 %“, domnívá se Robert Arnott z Research Affiliates. Současnou úroveň diskontu value akcií považuje navíc z historického pohledu za výjimečnou. Je přesvědčený, že se jedná o skvělou investiční příležitost, která se nemusí několik dalších desetiletí opakovat.

Studii „Did I Miss the Value Turn?“ naleznete ZDE.

Relativni vykonnost value akcii od roku 2000
Relativni valuace value akcii a rustovych akcii

Tip:

  • Skvělý nástroj Research Affiliates posuzující očekávanou výkonnost různých tříd aktiv naleznete ZDE.