Příležitosti a výzvy na akciových trzích mimo USA

Value investiční společnost First Eagle Investment Management publikovala zajímavý komentář „Opportunities and Challenges in International Equity Markets (ZDE)“, v němž se věnuje investičním příležitostem na akciových trzích mimo USA, významu hotovosti a zlata v portfoliu a řadě dalších zajímavých témat.

Hlavní myšlenky:

  • Akciové indexy ve Spojených státech v posledních letech překonávaly svou výkonností MSCI EAFE index. Na úrovni jednotlivých společností mimo USA lze však nalézt řadu zajímavých investičních příležitostí.
  • Existuje řada ospravedlnitelných důvodů, proč se MSCI EAFE index obchoduje za nižší valuace než S&P 500. Jedním z nich je například skutečnost, že MSCI EAFE obsahuje řadu firem podprůměrné kvality, které se sice jeví jako statisticky levné, ale neposkytují dostatečný bezpečnostní polštář.
  • Dluh v USA dále poroste a bude monetizován centrální bankou, což je nepříznivá zpráva pro dolar.
  • Portfolio manažeři, kteří nemusí brát ohledy na výkonnost indexu, mohou selektivně využívat zajímavé investiční příležitosti na úrovni jednotlivých akcií, a vytvořit portfolio s odlišným zdrojem rizika a výnosu a mohou doručit svým klientům alfu.
  • Ve First Eagle se snaží zabránit permanentní ztrátě kapitálu klientů. Proto se u každé akcie, do níž zamýšlí investovat, zaměřují v první řadě na nejhorší možný scénář budoucího vývoje.
  • Většina společností si zaslouží, aby jejich akcie byly obchodovány za vyšší cenu, než je likvidační hodnota společnosti. Mnohé z nich však mohou pouze po omezenou dobu generovat nadprůměrné zisky. Existují však i výjimečné společnosti, které mají jedinečná aktiva, která jim umožňují generovat nadprůměrné zisky, a zároveň mají schopnost si svou výhodu udržet či rozšiřovat tím, že posílí hodnotu své franšízy.
  • Ve First Eagle věří, že v dlouhodobém investičním horizontu se nejlépe kumuluje bohatství tak, že se vyhneme velkým ztrátám. V dobách růstu akciových trhů proto prodávají akcie, jejichž cena vzrostla natolik, že již akcie neposkytují dostatečný bezpečnostní polštář. Při poklesech naopak nakupují akcie kvalitních firem, které se obchodují za atraktivní ceny.
  • Hotovost v portfoliu poskytuje v budoucnu možnost nakupovat akcie na atraktivnějších úrovních. K podobným účelům může sloužit i zlato. To však zároveň plní i funkci zajištění, obzvláště v souvislosti s možným budoucím znehodnocením měny. Kombinace hotovosti a zlata v portfoliu snižuje negativní dopady poklesů trhů.
Vnitrni hodnota spolecnosti je funkci udrzitelnosti podniku
Procento top 50 nejvynosnejsich akcii z indexu ACWI mimo USA