Prem Watsa – akcie sice nejsou levné, ale i přesto přecházím do ofenzívy

Prem Watsa (přezdívaný Warren Buffett z Kanady) zveřejnil svůj pravidelný roční komentář, který je určený všem akcionářům společnosti Fairfax Finacial Holdings (Ticker: CA:FFH). Uplynulý rok označuje za rekordní, a to navzdory sérii hurikánů a přírodních katastrof, které negativně ovlivnily pojišťovací divizi, a stály přibližně 1,3 miliardy USD. Fairfax vydělala v roce 2017 rekordních 1,7 miliardy USD. Účetní hodnota společnosti vzrostla o 24,7 % na 450 USD na akcii. Od založení v roce 1985 vzrostla účetní hodnota firmy o 19,5 % ročně. Tržní cena se zvýšila o 18,1 % ročně. Watsa je přesvědčen, že se Fairfax nachází ve vynikající formě.

Watsa zároveň upozorňuje, že v roce 2016 ukončil veškeré zajišťovací akciové pozice a je přesvědčen, že se v nejbližší době k zajištění akcií znovu nevrátí. Domnívá se, že daňová reforma v USA, zrychlené odpisy kapitálových výdajů, zmírnění regulace a potenciální masivní investice do infrastruktury mohou v nejbližších letech vést k rychlému růstu americké ekonomiky. Dynamičtější růst ekonomiky bude mít patrně pozitivní vliv na zisky řady firem. Watsa je přesvědčen, že akciové indexy sice nemusí nutně nijak zvlášť posílit, avšak toto prostředí bude ideální pro value investory, kteří vybírají konkrétní akcie. Upozorňuje, že akciové trhy sice nejsou levné, ale i přesto se pouští do ofenzívy. Varuje, že dlouhodobé úrokové sazby patrně dosáhly svého dna a v následujících 5 letech porostou.

Uvědomuje si řadu rizik, s nimiž se globální ekonomika v současnosti potýká. Za zmínku stojí primárně rostoucí protekcionismus, možný kolaps světového obchodu, problémy v Číně a předražený trh spekulativních dluhopisů. Avšak zůstává relativně pozitivní.

O investicích Fairfaxu a řadě dalších zajímavých témat v ročním dopise akcionářům, který naleznete zde.


Tip:

  • Kdo je Prem Watsa? Naleznete v rubrice Value investoři – Kdo je kdo?
  • Dopisy akcionářům, výroční zprávy a další informace o Fairfax Financial Holdings naleznete zde.