Nastoupit do letadla mířícího na rozvíjející se trhy?

Akcie na rozvíjejících se trzích prožívají po vynikajícím dvouletém růstu v letech 2016 a 2017 období výraznějších poklesů. Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (VWO) propadl od počátku roku přibližně o 16 %, podobně i iShares Core MSCI Emerging Markets ETF (IEMG). Americký akciový index S&P 500 naproti tomu stagnuje na úrovních z konce minulého roku. Vzrůstající nervozita na finančních trzích si vybrala svou daň. Akcie rozvíjejících se zemí jsou tradičně prvním regionem, který začnou investoři v dobách nejistoty nejrychleji opouštět. To se přirozeně projevilo i na výkonnosti a valuacích.

Akciím rozvíjejících se trhů se rozhodla v krátkém komentáři věnovat i investiční banka J.P. Morgan. Rozebírá:

  • Hlavní příčiny poklesu cen
  • Krátkodobý výhled
  • Dlouhodobý výhled
  • Valuace akcií na rozvíjejících se trzích

Kompletní komentář naleznete ZDE.

Na závěr banka upozorňuje, že z absolutního úhlu pohledu jsou akcie na rozvíjejících se trzích nejlevnější za poslední dva roky, z relativního úhlu pohledu vůči americkým akciím dokonce nejlevnější za 15 let. Banka odhaduje, že díky příznivějším valuacím, rychlejšímu růstu tržeb a vyššímu dividendovému výnosu překonají v následujících 10-15 letech akcie na rozvíjejících se trzích americké akcie v průměru o 3,25 % ročně.

Relativní valuace MSCI Emerging Markets vs. S&P 500

Relativni valuace EM akcii vs US akcii
Zdroj: BEA, BLS, FactSet, J.P. Morgan Asset Management.

Upozornění: Výše uvedené názory by v žádném případě neměly být vnímány jako doporučení k nákupu či prodeji! Autor webu v době psaní článku vlastní ve svém osobním portfoliu ETF se zaměřením na rozvíjející se trhy (Vanguard FTSE Emerging Markets ETF, iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF) a Jižní Koreu (Shares MSCI South Korea ETF). Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice. Investiční nástroje uvedené v textu nemusí být vhodné pro všechny investory. Minulá výkonnost investičních nástrojů nezaručuje výkonnost budoucí. Očekávaná budoucí výkonnost je založena na předpokladech, které nemusí nastat.