Narození, smrt a tvorba bohatství na akciových trzích

Michael Mauboussin, vedoucí Consilient Research v investiční bance Morgan Stanley Investment Management, zveřejnil před několika dny další z řady svých vynikajících reportů (Birth, Death, and Wealth Creation – Why Investors Need to Understand Corporate Demographics), který se tentokrát zaměřuje na demografii společností obchodovaných na burze.  

V dokumentu se mimo jiné dozvíte, jak mohou investoři, kteří chtějí generovat nadprůměrné výnosy, těžit z pochopení vzniku/zániku akciových společností a způsobů jak generují bohatství. Zjistíte historické údaje o počtu IPO v USA, množství obchodovaných firem na burze, počtu spin-offů, průměrném věku dožití firmy po IPO, úmrtnosti firem obchodovaných na burze, příčinách delistování akcií z burzy, podílu micro, small, mid a mega-caps na celkovém trhu v čase, tvorbě bohatství v případě 20 nejúspěšnějších firem od roku 1926 a řadu dalších zajímavých informací.

Mauboussin vyvozuje z dat závěr, že bychom při konstrukci portfolia měli volit jednu ze dvou strategií:

  1. široce diverzifikované portfolio držené prostřednictvím indexového ETF,
  2. nebo relativně koncentrované portfolio, které se zaměřuje na společnosti s potenciálem vysokých výnosů a vylučuje firmy bez potenciálu většího zhodnocení (vlastnit tzv. „wealth creators“ a vyhnout se „wealth destroyers“)

Níže ochutnávka v podobě 2 zajímavých grafů z reportu.

Doziti firem v USA od roku 1926

Graf zachycuje životnost 23 000 společností, jejichž akcie byly od roku 1926 obchodovány na amerických burzách. Osa x znázorňuje věk „dožití“, osa y počet firem. Graf je logaritmický. Co z něj vyplývá? Úctyhodného stáří se dožije jen minimum firem. Na počátku roku 2023 bylo pouhých 5 % veřejně obchodovaných společností v USA starších 50 let.

Bohatstvi vytvorene 20 nejuspesnejsimi firmami v USA

Graf znázorňuje celkové bohatství vyjádřené v miliardách dolarů, které 20 nejúspěšnějších firem vytvořilo pro své akcionáře. Celkové bohatství vyjádřené v mld. je na ose y, věk společnosti je na ose x.