Na okraji hrany

John Hussman, zakladatel Hussman Funds, zveřejnil další ze svých pravidelných měsíčních komentářů (ZDE), který se věnuje současné situaci na finančních trzích, bankovní krizi ve Spojených státech, Fedu, očekávaným dlouhodobým výnosům akcií a dluhopisů a dalším tématům.

Hussman se domnívá, že při poklesu S&P 500 o 26 % na 2 900 bodů by se dlouhodobý očekávaný výnos indexu dostal na hodnotu 3,4 % ročně, tedy na úroveň současného výnosu desetiletých amerických státních dluhopisů. Při propadu o 51 % (na 1 900 bodů) by se dlouhodobý očekávaný výnos dostal na 8,4 % ročně a riziková prémie akcií nad státními dluhopisy by se vrátila k historickému průměru ve výši 5 %. S&P 500 by musel propadnout o 58 % na 1 650 bodů, aby se dlouhodobý očekávaný výnos vyšplhal na 10 % ročně.

Propady SP500 a ocekavane vynosy

Hussman dále uvádí: „Očekávám, že bankovní vklady pojištěné FDIC a dokonce i většina nepojištěných bankovních vkladů budou v pořádku. Také očekávám, že zajištěné investice budou v pořádku. Naproti tomu velká část tržní kapitalizace, kterou pasivní investoři považují za „bohatství“, se pravděpodobně vypaří, … Jakmile tato bublina splaskne, objeví se přehlídka zdánlivě nezávislých „krizí“, včetně krachů bank, problémů v penzijním systému a kolapsu trhu, …“

Valuace US akcii 12lete ocekavane vynosy 3_2023
Ocekavane vynosy US akcii bondu a tbills 3_2023