Markel – menší bratříček Berkshire Hathaway

Pokud bychom měli vybrat společnost, která se svou kulturou, investičním stylem a podnikatelským modelem nejvíce podobá Buffettově Berkshire Hathaway, potom by mezi top 5 kandidáty byla rozhodně společnost Markel (Ticker: MKL). Unikátní strukturu této skupiny, která podniká primárně v oblasti pojištění a zajištění, pomáhal v průběhu uplynulých 30 let budovat po boku zakládající rodiny i její současný Co-CEO Tom Gayner, který byl hostem podcastu Masters in Business.

Barry Ritholtz si s Tomem povídal o jeho počátcích ve společnosti, jeho investičním přístupu, investicích do akcií veřejně obchodovaných firem, nákupech celých společností v Markel Ventures a dalších zajímavých tématech.

Podcast „Thomas S. Gayner on Things That Matter in Markets“ naleznete ZDE.

Trzni cena akcii Markel 11_2021

Kdo je Thomas Gayner?

Thomas Gayner je americký value investor a CIO v pojišťovně Markel Corporation, která bývá svým modelem a přístupem často srovnávána s Buffettovou Berkshire Hathaway. Podobně jako Berkshire se i Markel zaměřuje primárně na pojištění, zajištění a investice. V uplynulých 20 letech dokázala společnost zvyšovat účetní hodnotu na akcii průměrným tempem 12,5 % ročně. Gayner vystudoval účetnictví na University of Virginia a nastoupil do auditorské společnosti PriceWaterhouseCoopers. Brzy jej však začal lákat svět investic a nastoupil k malému obchodníkovi s cennými papíry Davenport and Company. Zde si poprvé vyzkoušel analýzu podniků. K jeho hlavním úkolům patřilo hledání malých regionálních firem s dlouhodobým růstovým potenciálem, který by je mohl vynést až na úroveň velkých korporací. Gaynerova talentu si brzy všiml zakladatel Markel Corporation, který mu na počátku devadesátých let nabídl místo. Gayner se brzy vypracoval až na CIO a zůstal k firmě loajální po více než 20 let.

Tip:

  • Aktuální portfolio Markel naleznete ZDE.
  • Markel v číslech ZDE.

Upozornění: Autor webu Investicedoakcii.cz drží ve svém osobním portfoliu v době publikování tohoto článku akcie společnosti Markel (MKL).