Lze automatizovat investování do akcií kvalitních společností?

Plynule navážeme na poslední dva články (ZDE a ZDE) zaměřené na kvantitativní investování a podíváme se na nejnovější čtvrtletní komentář jednoho z value fondů Lindsell Train (více naleznete ZDE), který se zaměřuje primárně na akcie kvalitních společností. Portfolio manažer fondu James Bullock se v červnovém komentáři zamyslel nad zajímavou otázkou. Může být investování do akcií kvalitních společností automatizováno?

Kompletní komentář naleznete ZDE.

Lze-li proces relativně snadno automatizovat, tak přirozeně vyvstává otázka, zda dokáží aktivně řízené fondy zaměřené na akcie kvalitních společností dodat dostatečně vysokou přidanou hodnotu, která by ospravedlnila jejich vyšší náklady. Nebyl by v takovém případě pro investory lepší variantou nákup některého „Quality ETF“, které mají přesně definovanou metodu výběru akcií, které splňují základní charakteristiky kvality, z nichž následně tvoří (a pravidelně i rebalancují) diverzifikované portfolio (to vše při nižších celkových nákladech)? Příkladem takových produktů mohou být ETF kopírující indexy Dow Jones Thematic Quality Index, MSCI Quality Index, S&P 500 Quality Index, Russell 1000 Quality Factor Index a další. Jedná se o indexy, jejichž cílem je těžit z historického outperfromance quality faktoru (podobně jako jiných faktorů – např. value, momentum, low volatility a dalších).

K jakým závěrům Bullock dospěl? Velmi záleží na metodice výběru kvalitních akcií, což potvrzují i dlouhodobé výkonnosti různých quality indexů (viz graf níže). Při volbě „optimálních“ kritérií výběru hrozí, že sklouzneme k data miningu (konstrukce výběrových kritérií, které skvěle fungují, ale pouze na historických datech, které známe). Bullock dále identifikoval 6 sektorů, v nichž tradičně nacházeli v minulosti ve fondu akcie kvalitních společností (Food, Beverages & Tobacco, Media & Entertainment, Household & Personal Products, Diversified Financials, Software & Services, and Commercial & Professional Service).

Závěrem konstatuje, že výkonnost jejich portfolia je výsledkem kvalitativního procesu fondu, který nemůže být snadno automatizován, což dokazuje na příkladu několika firem, které byly v minulosti zodpovědné za lví podíl celkové výkonnosti fondu, a přitom by je při prvotním výběru patrně nikdo neřadil mezi učebnicové akcie kvalitních firem.

Komentář stojí bezesporu za přečtení.

Vykonnost quality indexu 6_2020
Vykonnost quality indexu 2 6_2020

Tip:

  • Více o fondu Lindsell Train Global Equity Fund naleznete ZDE, strukturu top 10 pozic z konce května potom ZDE.