Konec globalizace? Jaké by byly dopady na akcie, USD a alternativní investice?

Investiční banka J.P. Morgan zveřejnila zajímavý report (ZDE), který se věnuje jednomu z největších světových trendů posledních několika desetiletí – globalizaci. Zlomí koronavirus a válka na Ukrajině tomuto silnému trendu vaz? A pokud ano, jaké by to mělo dopady na jednotlivé třídy aktiv?

Banka uvádí: „Ruská invaze na Ukrajinu má potenciál zbrzdit nejsilnější investiční trend za posledních 50 let: neúprosný vzestup globalizace, který přinesl obrovské výhody spotřebitelům (prostřednictvím nižších cen) a akcionářům (prostřednictvím vyšších zisků).

Globalizovaná ekonomika just-in-time nebyla na exogenní šok dobře připravena. Některá rizika se zpětně zdají samozřejmá, jako je evropská energetická závislost na Rusku, zatímco jiná nikoli (COVID-19, válka na Ukrajině). Reakcí na tato rizika bude přenastavení obchodních, energetických, daňových a měnových režimů tak, aby každá země a její partneři byli odolnější. Tato odolnost však bude mít svou cenu: vyšší inflaci, nižší produktivitu a nižší ocenění.“

Hlavní témata reportu:

  • Globalizace, stagnace a zadrhávání
  • Důsledky pro akcie
  • Důsledky pro alternativní investice
  • Důsledky pro politiku FEDu a strategie likvidity
  • Důsledky pro US dolar
Globalizace vyhody pro spotrebitele a akcionare
Svetove indexy globalizace