Kde se vzal „optimální“ inflační cíl centrálních bank ve výši 2 %?

V zákonu o České národní bance stojí, že „hlavním cílem činnosti České národní banky je péče o cenovou stabilitu.“ Jak centrální banka definuje cenovou stabilitu? Jako každoroční růst cen zboží a služeb o 2 %. Tohoto růstu se snaží banka dosáhnout takzvaným inflačním cílováním. Inflační cíl je základní kotvou měnové politiky ČNB a řady dalších centrálních bank ve světě.

Kde se vzala „optimální“ hodnota ve výši 2 %? Byl tento cíl stanoven na základě racionálních důvodů? A dává smysl i dnes? Nebo se již jedná pouze o historický relikt, s nímž se nikdo nechce rozloučit? Není 2 % inflační cíl příliš vysoký? Není naopak příliš nízký? Debata na toto téma se vede již řadu let, a to jak na akademické půdě, tak mezi centrálními bankéři i investory. CNBC připravila zajímavé krátké video, v němž naleznete odpovědi na některé z výše uvedených otázek ohledně 2 % inflačního cíle.

Tip:

  • Z čeho se skládá inflace v ČR? Jaký vývoj inflace očekává ČNB v následujících 2 letech? Odpovědi naleznete v nejnovější prezentaci „Ceny energií, inflace a měnová politika.
  • Jak se vyvíjel inflační cíl ČNB v čase? Odpověď naleznete ZDE.
  • Proč má Americká centrální banka 2 % inflační cíl? Odpověď naleznete ZDE.
  • Proč má Evropská centrální banka 2 % inflační cíl? Odpověď naleznete ZDE.
  • Bývalý americký guvernér centrální banky Paul Volcker a jeho kritika 2 % inflačního cíle (ZDE).