Jsou akcie velkých firem skutečně méně rizikové?

Bill Nygren, CIO v Harris Associates a portfolio manažer value fondů Oakmark Funds, zveřejnil svůj pravidelný čtvrtletní komentář o trzích, v němž se tentokráte věnuje otázce, zda jsou akcie velkých firem skutečně méně rizikové než akcie společností s nižší tržní kapitalizací.

Kompletní komentář za 3Q/2020 naleznete ZDE.

Hlavní myšlenky:

  • Large-cap akcie se tradičně definují dle velikosti tržní kapitalizace.
  • Z pohledu tržeb se však průměrná velikost 250 největších large-cap akcií snižuje.
  • V uplynulém roce vypadlo z 250 největších společností 40 firem. Jejich mediánové tržby se pohybovaly kolem 14 miliard USD. Tyto firmy nahradili nováčci s mediánovými tržbami na úrovni 2,4 miliardy USD.
  • Mediánový ukazatel P/S nově zařazených firem se pohybuje na úrovni 13, vyřazených potom na úrovni kolem 1,4!
  • Velké společnosti typu Schlumberger, Phillips 66, Southwest Airlines či Dollar Tree nahradily akcie firem jako Square, Splunk či Snap.
  • Akcie velkých firem jsou ve srovnání s menšími společnostmi tradičně méně rizikové, protože mají dlouhou historii, stabilnější ziskové marže a lépe předvídatelné konkurenční prostředí. Většinou (na rozdíl od malých firem) bývá snazší odhadnout jejich budoucí tržní podíl, ziskové marže či profitabilitu.
  • Problémem současných 40 nových firem však je, že mají pouze vysokou tržní kapitalizaci. Jedná se však o relativně nové firmy, které se navíc obchodují za velmi vysoké násobky svých tržeb. Příkladem je Zoom Video Communications s tržní kapitalizací kolem 134 mld. USD, která se obchoduje za 100 násobek svých tržeb. Trend intenzivnějšího využívání video hovorů je zřejmý. Avšak konkurence je v této oblasti obrovská a rozpětí možného budoucího vývoje Zoomu je velmi široké. Je velmi obtížné odhadnout osud firmy v dlouhém období.
  • Naopak osud banky Wells Fargo, která patří mezi 3 největší retailové banky v USA, je mnohem jasnější. Její tržní kapitalizace (cca 100 mld. USD) je přitom podstatně nižší než v případě firmy Zoom (cca 134 mld. USD). Rozpětí možného budoucího vývoje je ve srovnání se Zoomem poměrně úzké.
  • Akcie bank jsou vynikající dlouhodobou investiční příležitostí.
  • V Oakmark Funds definují large-cap akcie prostřednictvím fundamentů (např. na základě velikosti tržeb, zisků či účetní hodnoty) a nikoliv dle tržní kapitalizace.
  • Investoři jsou v současnosti ochotni za large-cap akcie firem s vysokým růstem platit extrémně vysokou cenu (viz graf níže). Situace je podobná jako v dobách technologické spekulativní bubliny na přelomu tisíciletí.
  • Čím dál více zajímavých investičních příležitostí proto nachází v Oakmark Funds v oblasti mid-cap akcií. Jedná se o mid-cap akcie z pohledu tržní kapitalizace, avšak z pohledu fundamentů patří firmy stále do kategorie large-cap akcií.

V případě, že vás výše uvedený komentář Billa Nygrena zaujal, potom se neváhejte podívat i na aktuální kvartální komentář Oakmark Select Fund ZDE.

Predrazene rustove largecap akcie