Jakou vnitřní hodnotu má Buffettova Berkshire Hathaway? O 40-60 % vyšší než současná cena, tvrdí Semper Augustus.

Společnost Semper Augustus Investments Group (ZDE) si v průběhu 21 let své existence vybudovala mezi investory ve Spojených státech solidní reputaci a v současnosti patří k uznávaným value investičním butikům. Firma preferuje value investiční přístup se zaměřením na kvalitní společnosti, koncentrované portfolio (viz níže) a dlouhodobý investiční horizont.

Výkonnost Semper Augustus od založení

Výkonnost SA 2019 b

Doba držení akcií v portfoliu Semper Augustus se pohybuje v řádu několika let až desetiletí. Příkladem je Berkshire Hathaway (BRKA, BRKB), která tvoří základní stavební kámen celého portfolia (více než 30 % viditelné části portfolia), a to již od počátku tohoto tisíciletí. Není proto divu, že je Buffettova společnost v Semper Augustus pod náležitým drobnohledem. Christopher Bloomstran (Chief Investment Officer) se navíc rozhodl o své znalosti a zkušenosti podělit se širokou veřejností. Jeho pravidelné roční dopisy klientům (ZDE) jsou nejen detailním rozborem Berkshire Hathaway, ale i kompilací rozličných investičních témat rozebíraných z pohledu value investora. Dopisy jsou neobvykle dlouhé (více než 100 stran), avšak bezpochyby stojí každý rok za přečtení.

V letošním dopise klientům Semper Augustus (ZDE) se Christopher věnuje následujícím tématům:

  • Valuacím akciových trhů
  • ESG
  • Významu trpělivosti
  • Aktivistickému chování Semper Augustus
  • Historii akciových trhů – vrcholům a dnům
  • Problematice zneužívání zpětných odkupů akcií v USA
  • Příliš vysokým očekáváním, které jsou dnes započítány do ocenění technologických firem Microsoft, Apple, Google, Amazon a Facebook
  • Pasivnímu a aktivnímu investování
  • Společnosti Berkshire Hathaway

Jakou vnitřní hodnotu má Buffettova Berkshire Hathaway?

Jako každý rok byla i letos společnosti Berkshire Hathaway věnována značná část dopisu (více než 50 stran). A stejně jako v letech předcházejících i nyní zveřejnil Bloomstran své odhady vnitřní hodnoty společnosti. Pro její stanovení používá hned několik metod ocenění, vždy s mírně odlišným výsledkem. Vnitřní hodnota BRKB se dle názoru Semper Augustus pohybuje v rozmezí 292 USD a 330 USD, což je o 41,8 %/resp. 60,2 % nad současnou tržní cenou (205,98 USD).

Cena BRKB 07032020
Vnitrni hodnota Berkshire Hathaway SA 022020

Odhad desetiletého výnosu BRKB

Semper Augustus dále nabízí svůj odhad očekávaného desetiletého výnosu při investici do akcií BRKB, s nímž aktuálně Bloomstran počítá. Za nejpravděpodobnější scénář považuje průměrný roční výnos na úrovni kolem 13,4 % ročně (při ROE = 10 % a P/E v roce 2029 na úrovni 18x). V tabulce nicméně uvádí dalších sedm alternativních výnosů, a to při ROE na úrovni 10 % a 8 % a různých úrovních P/E v roce 2029 (13x, 15x, 18x a 20x).  

Ocekavany 10lety vynos BRKB 032020

Viditelná část portfolia Semper Augustus k 31.12.2019

Portfolio Semper Augustus 31122019

Upozornění: Výše uvedené názory by v žádném případě neměly být vnímány jako doporučení k nákupu či prodeji! Autor webu v době psaní článku vlastní ve svém osobním portfoliu akcie společnosti Berkshire Hathaway (BRKB). Autor webu nepřebírá žádnou odpovědnost za škodu způsobenou použitím tohoto textu nebo informací v něm obsažených. Každý investor je povinen přijmout vlastní informované rozhodnutí o vhodnosti každé investice. Investiční nástroje uvedené v textu nemusí být vhodné pro všechny investory. Minulá výkonnost investičních nástrojů nezaručuje výkonnost budoucí. Očekávaná budoucí výkonnost je založena na předpokladech, které nemusí nastat.