Jaké akciové trhy byly v uplynulých 120 letech nejvýnosnější?

Banka Credit Suisse vydala opět po roce svou pravidelnou publikaci Global Investment Returns Yearbook, v níž zkoumá 120leté historické výnosy pokladničních poukázek, dluhopisů a akcií ve 23 zemích světa a 3 hlavních regionech. Jak vypadaly akciové trhy v roce 1900? Jak se změnila struktura sektorů v US a UK akciových indexech? A jaké akciové trhy byly v uplynulých 120 letech nejvýnosnější?

Odpovědi naleznete v publikaci Global Investment Returns Yearbook 2020 ZDE.

Studie se dále zabývá otázkou smart-beta (či faktorového) investování a dlouhodobými prémiemi jednotlivých faktorů.

Jaké akciové trhy byly v uplynulých 120 letech nejvýnosnější?

Odpověď patrně nepřekvapí. Byly to akcie z USA. Nejhůře si naopak vedly japonské akcie, které měly nejnižší výnosy a zároveň i nejvyšší rozkolísanost cen.

Realne vynosy akcii v letech 1900 az 2019

Zajímavý je dále pohled na maximální roční ztrátu a výnosy jednotlivých vybraných trhů. Z grafu níže je zřejmé, že pokud investor vstupuje na akciové trhy, měl by počítat s tím, že jeho akcie mohou poklesnout klidně až o 40 % za rok (někdy i více – viz Japonsko a UK). Velmi zajímavé však mohou být i roční zisky, které mohou dosahovat desítek procent.

Nejvetsi rocni vynosy a ztraty akcii v letech 1900 az 2019

Jak si vedly “bezpečné“ státní dluhopisy?

Státní dluhopisy jsou obecně považovány za konzervativní investici. Pohled do historie však mnohé investory bezesporu překvapí. Obzvláště pak graf maximálních reálných ročních ztrát, který lze bez větších rozpaků srovnat s maximálními ročními ztrátami akcií.

Realne vynosy dluhopisu v letech 1900 az 2019
Nejvetsi rocni vynosy a ztraty dluhopisu v letech 1900 az 2019