Jaká je hodnota akcií Tesla? Oceňujeme nejkontroverznější automobilku světa.

Automobilka Tesla (TSLA) se od svého IPO v roce 2010 zapsala do historie. Jen málokterá společnost obchodovaná na akciových trzích vzbuzuje v posledních letech tolik emocí jako Muskova firma na výrobu elektromobilů. Současná situace připomíná dva znepřátelené tábory zakopané na opačných stranách bojiště. Fanatičtí obdivovatelé oslavující svého vizionáře na straně jedné, zatvrzelí medvědi upozorňující na nekončící vlnu lží a špatnou finanční situaci společnosti, kteří sázejí na bankrot společnosti, na straně druhé. Pro nezúčastněného pozorovatele akciových trhů vskutku nebývalé představení plné tragédie, komedie a neočekávaných zvratů.  

Každý, kdo se zaplete do probíhajícího souboje mezi býky a medvědy si může být jistý, že sklidí kritiku z jedné či druhé strany. Vše v závislosti na tom, na čí stranu se přikloní. Podobně dopadl v posledních týdnech i Aswath Damodaran, který na konci ledna aktualizoval své ocenění akcií Tesla (ZDE). Na závěr videa konstatoval, že se ve svém osobním portfoliu rozhodl pozici uzavřít na úrovni 640 USD, kde již akcie považoval za předražené. Reakce “fan/hate klubu“ na sebe nenechala dlouho čekat. Akcie se mezitím vyšplhaly k úrovni kolem 900 USD.

Cena akcii Tesla 10022020

Proto se Damodaran rozhodl o týden později k ocenění Tesly vrátit. Oběma táborům vysvětlil v dalším ze svých povedených videí své předpoklady ocenění, ukázal jim čtyři hlavní faktory, které považuje při ocenění Tesly za nejdůležitější, nabídl srovnání s průměrnými hodnotami automobilového i technologického sektoru a vybídl každého, aby si akcie ocenil dle svého vlastního uvážení. Zájemcům nabídl veškerá potřebná data a spolu s nimi i svůj oceňovací model. Pokud se tedy zajímáte o akcie společnosti Tesla, potom se neváhejte na video podívat a zkuste si akcie ocenit dle Damodaranova modelu.  

Damodaranův oceňovací model akcií Tesla v xlsx ZDE.

Prezentaci v pdf naleznete ZDE.

Jak ocenit akcie Tesla (TSLA)?