Jaká je alokace a sentiment amerických drobných investorů?

AAII je nezávislá nezisková společnost založená v roce 1978, jejímž cílem je pomáhat jednotlivcům stát se efektivními správci vlastního majetku. AAII publikuje řadu vzdělávacích materiálů, informací a investičního výzkumu. Patří k nim i pravidelný průzkum mezi americkými drobnými investory ohledně jejich alokace do akcií, dluhopisů a hotovosti či průzkum jejich sentimentu.

Jaké bylo na konci sprna rozložení aktiv drobných investorů?

Američtí drobní investoři měli oproti historickému průměru více akcií a o něco méně hotovosti. Zastoupení dluhopisů se pohybovalo kolem průměrné historické hodnoty. Nadvážení akciové složky nicméně není nijak extrémní (méně než jedna standardní odchylka).

AAII Alokace aktiv 8_2023 tabulka prumeru

Z průzkumu je zjevné, že se alokace drobných investorů v posledních několika čtvrtletích nijak zásadně nezměnila. A to i přes válku na Ukrajině, prudký růst úrokových sazeb v USA či obavy z recese. Výše uvedené události vedly pouze k redukci akcií z nadprůměrné váhy 71 % (listopad 2021) k 62 % hranici (říjen 2022). V posledních měsících podíl akcií opět roste. Podíl hotovosti je zrcadlových opakem akcií. Váha dluhopisů zůstává v čase relativně konstantní.

AAII Alokace aktiv 8_2023

Jaký byl na konci srpna sentiment investorů?

Z hlediska sentimentu se pohybujeme kolem historických průměrů. Investoři tudíž nejsou nijak zvlášť optimističtí (býčí sentiment) či pesimističtí (medvědí sentiment).  

AAII sentiment investoru 8_2023 tabulka prumeru

V posledních dvou letech stojí za pozornost zejména medvědí sentiment, který dosáhl své čtvrté nejvyšší úrovně (tzn. vysoká míra pesimismu) od roku 1987 na konci září 2022, tedy několik málo týdnů předtím než S&P 500 poklesl na nejnižší hodnotu za poslední dva roky.

AAII sentiment investoru 8_2023 byci
AAII sentiment investoru 8_2023 neutralni
AAII sentiment investoru 8_2023 medvedi