Jak si vsadit na výsledek události? Prostřednictvím kontraktu na burze Kalshi.

Chtěli jste si někdy vsadit na to, zda centrální banka zvýší na svém nejbližším zasedání úrokové sazby o 0,75 % či na jinou podobnou událost? Nyní je to možné na nově vzniklé burze Kalshi (více ZDE), která byla schválená americkými regulátory (konkrétně rozhodnutím Commodity Futures Trading Commission ZDE).

Jak to funguje? Kontrakty na události jsou novým finančním nástrojem, který umožňuje lidem vsadit si přímo na výsledek specifické události. Ceny kontraktů se pohybují od 0,01 do 0,99 USD a představují pravděpodobnost, s jakou si myslíte, že k události dojde. Při splatnosti vyplatí každý kontrakt 1 $, pokud k události dojde, a 0 $, pokud ne. Před splatností můžete samozřejmě kontrakt prodat za aktuální tržní cenu.

Za vznikem burzy stojí Tarek Mansour (CEO) a Luana Lopes Lara. Kalshi zaměstnává bývalé tradery z věhlasných amerických firem a hedge fondů Citadel, Bridgewater, CME, DE Shaw a vývojáře ze společností Uber, Figma, Google a dalších. Burza má kapitálovou podporu od uznávaných společností Sequoia, Y Combinator, Henry Kravis nebo Charles Schwab.

Proč burza vznikla? Jak obtížné bylo získat povolení od CFTC? Proč ji podpořil svými vlastními penězi miliardář Charles Schwab? Odpovědi se dozvíte v podcastu se zakladatelkou burzy Luanou Lopes Larovou (či na stránkách burzy výše).  

Apple podcast ZDE, Spotify ZDE, Google ZDE.