Jak investovat – rozhovory s českými investory, analytiky a portfolio manažery

Anglosaských podcastů o investování je celá řada. Liší se především cílovou skupinou posluchačů, tématy, kvalitou otázek či atraktivitou pozvaných hostů. V České republice je bohužel situace zcela opačná. Investiční podcasty jsou zde relativně vzácné a skutečně dobrých je jako šafránu. Mezi nejpovedenější počiny lze nicméně bezesporu zařadit podcast Lenky Rož SchánovéJak investovat“.

Lenka je spoluorganizátorkou akce Česká investiční konference a zároveň pořádá pravidelné investiční workshopy a panelové diskuze v rámci České investiční akademie. Tématem investování se zabývá již několik let. To je zřejmé i ze struktury hostů, které dosud vyzpovídala ve svém podcastu. Naleznete zde rozhovor s nejznámějším českým value investorem Danielem Gladišem, portfolio manažerem největšího českého akciového podílového fondu Janem Hájkem, jeho kolegou Mikulášem Splítkem, portfolio manažery z J&T, RSJ Securities či zakladatelem Sirius Investments Martinem Burdou, který je zaměřený na alternativní investice.

Jaké hosty si Lenka do svého podcastu dosud pozvala?

  • Daniel Gladiš (Rozhovor ZDE) – Dan vystudoval VUT Brno. V letech 1993-1998 byl ředitelem společnosti Atlantik finanční trhy, a.s., člena Burzy cenných papírů Praha, kterou založil. V letech 1999-2004 byl ředitelem ABN AMRO Asset Management (Czech), a.s. V roce 2004 založil investiční fond Vltava Fund SICAV. Vltava Fund je globální akciový investiční fond určený pro kvalifikované investory. Daniel Gladiš je autorem knih Naučte se investovat a Akciové investice.
  • Jan Šumbera (Rozhovor ZDE) – Jan Šumbera pracuje jako analytik ve family office Odyssey 44, kde se specializuje na veřejně obchodované společnosti západní Evropy a USA. Dříve pracoval jako akciový analytik pro společnosti Patria a Česká spořitelna. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na Narodní hospodářství a finanční management. Úspěšně složil všechny zkoušky CFA programu.
  • Jan Barta (Rozhovor ZDE) – Jan Barta je spoluzakladatelem investiční skupiny Pale Fire Capital, do které patří například Aukro, Saunia, Zuri nebo Favi. V minulosti se svými společníky prodal za tři miliardy korun NetBrokers Holding německé skupině Bauer Media. Jako student začal podnikat s internetovými doménami. Vystudoval The English College v Praze a londýnskou University College London. Časopis Forbes ho zařadil mezi 100 nejbohatších Čechů 2020. 
  • Filip Kejla (Rozhovor ZDE) – Filip Kejla se na finančních trzích pohybuje již více jak 25 let.  V minulosti působil jako vedoucí obchodního oddělení v BH Securities, jako akciový makléř v Raiffeisenbance, nebo jako trader ve WOOD & Company.  V současné době pracuje jako investiční stratég ve WOOD & Company. Mimojiné je také partnerem ve společnosti Natural Mallorka.
  • Mikuláš Splítek (Rozhovor ZDE) – Mikuláš je portfolio manažerem ve společnosti Erste Asset Management, která spravuje aktiva i pro Českou Spořitelnu. Osobně řídí akciový fond Stock Small Caps, který je zaměřený na menší firmy ze Severní Ameriky a západní Evropy. Dříve působil u obchodníka s cennými papíry Brokerjet ČS. Pro Investiční web vytvářel program o psychologii investování, pro Roklen24 psal Seriál investičních nápadů. Jeho strategie kombinuje hodnotový přístup B. Grahama s vyhledáváním růstových příběhů podle P. Fishera. Je autorem knihy Stát se investorem – Jak ovládnout tvůrčí magii akciového trhu.
  • Martin Burda (Rozhovor ZDE) – Martin strávil celou svou téměř dvacetiletou dosavadní kariéru v oblasti správy aktiv. Před založení Sirius Investments SICAV působil v pozici investičního ředitele ING Investment Management (C.R.) a generálního ředitele Investiční společnosti České spořitelny – největší české investiční společnosti s celkovými aktivy ve správě v objemu 150 miliard korun. Martin se mimo jiné aktivně podílel na založení speciálních nemovitostních fondů v rámci skupiny České spořitelny, stejně jako na založení Českého fondu půdy – prvního investičního instrumentu svého druhu na českém trhu.
  • Ján Hladký (Rozhovor ZDE) – Akciový analytik ze společnosti Patria Finance – zaměřuje se hlavně na blue chips akcie s vysokou tržní kapitalizací.
  • Jiří Dopita (Rozhovor ZDE) – Jiří má 6 let zkušeností na kapitálových trzích, zejména s investováním do akcií. Před založením fondu VAULT pracoval přes 3 roky v investiční skupině Verdi Capital, kde se z pozice analytika podílel na investicích do veřejně obchodovaných akcií a dluhopisů. Při studiích pracoval jako investiční analytik ve společnosti AAKON Capital, kde analyzoval jednotlivé investiční příležitosti a výkonnost všech částí investičního portfolia. Jiří Dopita vystudoval finance na Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a je držitelem odborného titulu CFA (Chartered Financial Analyst).
  • Tomáš Michálek (Rozhovor ZDE) – V roce 1970 emigroval s rodiči do Švédska, kde vystudoval Ekonomickou univerzitu Crawford v Lundu. Následně se vrátil do Čech a v roce 1991 začal pracoval v PPF u Petra Kellnera jako jeden z prvních deseti zaměstnanců při přípravě na kuponovou privatizaci. V roce 1993 následovala burzovní kariéra v GiroCredit Bank Austria a dále Raiffeisenbank Securities Praha. Byl jeden z burzovních makléřů první generace na Burze. cenných papírů v Praze. V roce 1997 odjel do Londýna do začínající pobočky Raiffeisen Bank International RCI a o pár let později přešel do HSBC International. V roce 2005 se vrátil zpět do Čech, kde vedl oddělení European Sales ve firmě Wood & Company Praha až do roku 2010. Mezi lety 2014 a 2015 řídil projekt Private debt Financing v Ernst & Young a od roku 2017 spolupracuje na projektu START pro Burzu cenných papírů Praha.
  • David Navrátil (Rozhovor ZDE) – David začínal jako analytik v ČNB, nyní působí jako hlavní ekonom a ředitel odboru ekonomické a strategické analýzy České spořitelny. 
  • Michal Semotan (Rozhovor ZDE) – Michal působí v oblasti kapitálových trhů již od roku 1997, kdy začal pracovat ve společnosti Investkonzult. V rámci skupiny J&T působí od roku 1998, kdy nastoupil do makléřské společnosti J&T Securities na pozici Junior trader, a postupně se vypracoval na pozici makléře a člena představenstva společnosti. V roce 2004 J&T Securities sfúzovala se společností J&T Banka, kde se stal vedoucím makléřem a vedoucím obchodování na cizí účet, s primární specializací na akcie. Od roku 2012 je portfolio manažerem fondu JT Opportunity CZK – Akciový fond postavený na investicích do firem ve středoevropském regionu, doplněném o valuačně zajímavé investice z celého světa.
  • Jan Hlavsa (Rozhovor ZDE) – Jan Hlavsa studoval ekonomii na LSE v Londýně a na IES v Praze. Po škole nastoupil do společnosti Rio Tinto, kde pracoval na portfoliu tzv. mineral sands assets. Následně působil ve fondu Greenstone Capital. V roce 2017 spoluzaložil investiční platformu Fondee.
  • Radovan Vávra (Rozhovor ZDE) – Radovan vystudoval VŠE a University of South Carolina. V roce 1995 začínal jako hlavní analytik v Creditanstalt Investment Company. Následně během své kariéry působil jako CEO v Citicorp Investment Company, člen představenstva v CITIBANK, CEO v Komerční bance, nebo jako CEO v Union bance. Od roku 2004 je CEO Weyland Corporation. Pravidelně publikuje své názory na www.radovanvavra.com a nově také moderuje podcast Hovory V.
  • Jaroslav Vybíral (Rozhovor ZDE) – Jaroslav Vybíral působí jako hlavní investiční stratég v ČSOB Asset Management. Dříve pracoval jako akciový a kreditní analytik. V minulosti působil ve společnosti PwC, kde se věnoval advisory a auditu finančních institucí. Je absolventem VŠE, oboru Statistika a pojistné inženýrství. Jaroslav je zastáncem směru behaviorální ekonomie, který tvrdí, že investoři nejsou stroje, ale bytosti ovládané emocemi.
  • Petr Čermák (Rozhovor ZDE) – hodnotový investor, autor knihy Investice do akcií – základy value investování a redaktor webu investicedoakcii.cz. Petr v současnosti pracuje jako vedoucí kontroly investic v KB Penzijní společnosti. V minulosti působil jako komoditní a akciový analytik u obchodníka s cennými papíry Colosseum.
  • Jakub Skryja (Rozhovor ZDE) – Jakub má přes 10 let zkušeností ve finančním sektoru, zejména ve správě akciových a dluhopisových investic. Pracuje v investiční společnosti Art of Finance, kde založil a řídí globální akciový fond kvalifikovaných investorů VAULT OPF (společně s Jiřím Dopitou a Dominikem Filipem) . 8 let působil v investiční skupině Verdi Capital, kde měl na starosti tvorbu a nastavení celkové investiční strategie skupiny do veřejně obchodovaných akcií a dluhopisů. Dále vedl tým analytiků a spolupracoval na investičně poradenských mandátech pro významné české podnikatele. Dříve pracoval na pozici asistenta auditora v PwC Audit, s.r.o. Jakub vystudoval matematické inženýrství na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské na ČVUT. V průběhu svých studií se věnoval řízení úrokového rizika, optimální alokaci bankovních aktiv a analýze kreditních derivátů.
  • Lukáš Kotrba (Rozhovor ZDE) – portfolio manažer z RSJ Securities
  • Jaroslav Šura (Rozhovor ZDE) – Jaroslav Šura je investor, burzovní spekulant, nově také 6% akcionář Pilulky a příležitostný filantrop.
  • Aleš Vávra (Rozhovor ZDE) – Aleš Vávra je nejznámější český shortař, který jako jeden z prvních upozornil na dění kolem společnosti Wirecard. Od roku 2013 je portfolio manažerem fondu Metatron Long-Short Equity Fund. Oblasti kapitálových trhů se věnuje více jak 10 let. Zkušenosti získal v J&T Bance (2002 – 2013), původně jako makléř, následně jako konzultant předsedy představenstva. Je zastáncem fundamentální analýzy a preferuje dlouhodobý investiční horizont.
  • Miloš Křeček (Rozhovor ZDE) – Miloš Křeček je největším sběratelem LEGA na světě. Vlastní více jak 10,000 setů, které vystavuje ve svých Muzeích LEGA po celé České republice.
  • Lukáš Brodníček (Rozhovor ZDE) – Lukáš je portfolio manažerem Fio globálního akciového fondu (288 mil. Kč ve správě k 1. 1. 2021) ve Fio investiční společnosti. Fond je složen ze 37 akciových titulů převážně z vyspělých trhů OECD s orientací na růstové sektory ekonomiky. Dříve pracoval u předních českých obchodníků s cennými papíry. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Část studia strávil na The Chinese University of Hong Kong. Je držitelem všech makléřských zkoušek včetně derivátů EFPA a CFA Level 1.
  • Ján Hájek (Rozhovor ZDE) – Ján působí na akciovém trhu od roku 1994, původně jako akciový analytik, portfolio manažer a proprietary trader. Manažerem podílového fondu Top Stocks je od jeho založení v srpnu 2006, kdy nastoupil do společnosti Erste Asset Management ČR. V současné době je hodnota fondu téměř 19 miliard Kč a má přes 70 000 klientů (k 30.  listopadu 2020). Tento fond investuje do koncentrovaného portfolia tvořeného přibližně 25 společnostmi, které jsou obchodované na trzích v USA a Evropě a které jsou vybírány s ohledem na jejich dlouhodobý růstový potenciál.
  • Václav Rout (Rozhovor ZDE) – Václav Rout je přední český odborník na whisky, jehož osobní sbírka čítá více jak 5 tisíc lahví. Je zakladatelem Single Malt Whisky Club CR a majitelem unikátního whisky klubu Whisky & Kilt, který má v nabídce více jak 400 druhů whisky.
  • Tomáš Jansa (Rozhovor ZDE) – Tomáš Janda je přední expert na chov anglických plnokrevníků, šéf firmy Bloodstock a jako jediný, který v ČR organizuje dražby koní.

Pozn. Stručné BIO převzato z podcastu Jak investovat.

Tip:

  • Trvalý odkaz na podcast naleznete v rubrice „Odkazy“ na tomto webu.