J.P. Morgan a jejich investiční výhled pro rok 2023

Rok 2022 se na finančních trzích nesl ve znamení vysoké volatility a propadů. Jak bude vypadat rok 2023? Svou křišťálovou kouli vyleštili v bance J.P. Morgan a ve svém investičním výhledu začali věštit. Jaká jsou jejich očekávání?

  • V následujících letech nás pravděpodobně čeká nižší inflace i nižší hospodářský růst.
  • Po hrozném roce 2022 začínají vyhlídky pro dluhopisy vypadat mnohem lépe. Americká centrální banka patrně v příštím roce ukončí zvyšování úrokových sazeb. Investoři mohou využít vysokých výnosů krátkodobých dluhopisů. Delší dluhopisy mohou posloužit jako zajištění proti vysoké volatilitě na trzích.
  • Rok 2023 se ponese ve znamení normalizace inflace. Centrální banky zpomalí či zastaví zvyšování úrokových sazeb. Ekonomiky se budou potýkat s kocovinou z vysoké inflace a prudkého růstu sazeb. Jedinou výjimkou může být Čína, která se díky pozvolnému opouštění politiky nulové tolerance vůči koronaviru může vyhnout zpomalení.
  • Výnosy akcií v USA budou taženy zisky. Volatilita bude nadále vysoká. V toto prostředí budou nejatraktivnější rozumně oceněné společnosti se stabilními peněžními toky a schopností určovat cenu svých výrobků a služeb.  
  • Rizika spojená s mezinárodním růstem jsou sice vysoká, zároveň jsou však již mnohem lépe zohledněna v současném ocenění akcií i měn. Jakmile se pesimismus projeví i v očekáváních ohledně zisků, tak mohou i „méně špatné“ zprávy způsobit prudkou rally.
  • Alternativní investice těžily v uplynulé dekádě z prostředí levných peněz. Tento trend však skončil. Kombinace vyšších sazeb a poptávky po kapitálu povede v oblasti alternativních investic k větší diferenciaci mezi vítězi a poraženými.
  • Nejistota je sice značná, avšak současný svět investic přináší více růstového potenciálu než rizika poklesu.    

Detaily naleznete ve výhledu pro rok 2023 ZDE.